Παιχνίδια εξουσίας και ισχύος στο ΠΑΣΟΚ: Μάχη συσχετισμών & συνέδριο με παλιούς συνέδρους

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά (Α), ο Νίκος Ανδρουλάκης (Δ) και ο Παύλος Χρηστίδης (Κ). Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Μάχη για το τελικό ξεκαθάρισμα ξεκίνησε από χθες στο ΠΑΣΟΚ με την προαναγγελία από τη Φώφη Γεννηματά για τη διοργάνωση συνεδρίου.

Τι είδους συνεδρίου όμως; Κανονικό, πανηγυρικό, εκλογής νέου προέδρου;

Όλα είναι ανοιχτά απαντά ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, αλλά για τη λύση τους παραπέμπει στο ίδιο το συνέδριο. Εκεί δηλαδή όπου ο συσχετισμός κρίνει τα πάντα. Και ποιος συσχετισμός. Αυτός που διαμορφώνουν οι υπάρχοντες σύνεδροι από το προηγούμενο συνέδριο ή νέοι σύνεδροι που θα εκλεγούν. Όπως φαίνεται η σημερινή ηγεσία επιδιώκει την πρώτη προσέγγιση.

Αντιθέτως η άλλη πλευρά, αυτή που αμφισβητεί την ηγεσία και τις επιδόσεις της κυρίας Γεννηματά, τα λένε διαφορετικά.

Για παράδειγμα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ όχι μόνο ζήτησε κανονικές διαδικασίες συνεδρίου αλλά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό είναι προφανώς το σημείο κλειδί που χωρίζει αυτή τη στιγμή στα δύο το ΠΑΣΟΚ. Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά θεωρεί πως η εκλογή της ως προέδρου του Κινήματος Αλλαγής από τη λαϊκή βάση, υπερκαλύπτει και το ΠΑΣΟΚ και άρα θεωρεί ότι είναι αυτονόητο πως δεν χρειάζεται επαναβεβαίωση τόσο σύντομα.

Αντιθέτως, ο κ. Ανδρουλάκης με επιχειρήματα που σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν και την πλευρά του Παύλου Γερουλάνου εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του με «ένα Συνέδριο εξπρές το οποίο απαξιώνει την ιστορία του ΠΑΣΟΚ».

Και συμπλήρωσε πως το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εφόσον εξαγγέλθηκε πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ιστορία του και στις θεσμικές διαδικασίες. Πρέπει να εκλέξει και συνέδρους και όργανα.

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, που έκανε λόγο για ένα «Τακτικό και όχι Έκτακτο Συνέδριο, όπως λένε οι δημοσιογράφοι», «το Συνέδριο πρέπει να υλοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορία και τη θεσμική συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, άρα και (σεβασμό) στο καταστατικό του, που σημαίνει εκλογές συνέδρων, εκλογές οργάνων και αποφάσεις δημοκρατικές για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ».

Οι ανακοινώσεις της Φώφης Γεννηματά

Όπως ανακοινώθηκε, χθες Πέμπτη, η Φώφη Γεννηματά θα συγκαλέσει την επόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελείται από τη γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), τους βουλευτές και ευρωβουλευτές που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι να εισηγηθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της ΚΟΕΣ την επόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του συνεδρίου.

Όπως όλα δείχνουν η κυρία Γεννηματά επιδιώκει να επισπεύσει τη διαδικασία του συνεδρίου, το οποίο είχε αρχικά τοποθετηθεί για τον Δεκέμβριο.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν στόχευση για τη διοργάνωσή του το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αιτήματα για εκλογή νέων συνέδρων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: