Οριστικά εκτός του προγράμματος των F-35 η Τουρκία: Τιμωρία για την αγορά των S-400

Το αμερικανικό μαχητικό F-35, που δεν θα πάρει η Τουρκία. Photo via Twitter, @F-35




Ένας διεθνής εταίρος, η Τουρκία, από τους αρχικούς συμμάχους που επένδυσαν στο αμερικανικό μαχητικό αεροπλάνο F-35, δεν θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει, αναφέρει η ιστοσελίδα The Hill.

  • Το Πεντάγωνο εκδίωξε φέτος την Τουρκία ως εταίρο του προγράμματος κατασκευής των μαχητικών F-35, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη χώρα παρέλαβε το ρωσικό σύστημα S-400. Όπως τονίστηκε σήμερα από την αρμόδια υφυπουργό του Πενταγώνου, δεν προβλέπεται η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών από το F-35.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λόρντ δήλωσε σήμερα ότι “δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο θέμα της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35”.

Η κ. Λόρντ είπε επίσης ότι σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν τεθεί τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που αγόρασε η Τουρκία από την Ρωσία.

  • Την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης μετέφερε το πρακτορείο Bloomberg σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον.

Δήλωσε συγκεκριμένα η κ. Λόρντ για τα F-35: “Δεν υπήρξε καμία αλλαγή για να επιστρέψει η Τουρκία στο πρόγραμμα F-35. Το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, το οποίο είναι ασυμβίβαστο με το F-35, παραμένει στην Τουρκία. Όπως είπα προηγουμένως, η Τουρκία παράγει σχεδόν 1.000 κομμάτια για τα F-35 και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρις ότου οι μεταφερθούν (σε άλλη εταιρεία) οι αρμοδιότητες των F-35 από την αλυσίδα εφοδιασμού της Τουρκίας στα τέλη Μαρτίου του 2020.”

Στο μεταξύ: Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και η Lockheed Martin έχουν ολοκληρώσει μια σύμβαση ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά νέων μαχητικών F-35, που αποτελεί ένα ρεκόρ για το πιο ακριβό πρόγραμμα όπλων του Πενταγώνου.

Η συμφωνία για την παράδοση 478 των πιο προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Αμερική και σε συμμάχους άλλων χωρών, θα μειώσει το κόστος κάθε F-35, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο η κ. Λόρντ.

Η Βουλή των ΗΠΑ ψηφίζει επί σχεδίου νόμου που απαιτεί κυρώσεις στον Ταγίπ Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: