Οριακή πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος PiS στην κάτω βουλή, με το 43,59% των ψήφων

File Photo: Ο ηγέτης του κυβερνώντος πολωνικού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PIS) Γιάροσλαβ Κασζίνσκι (Κ) προσέρχεται σε συνέδριο του κόμματος, Χέλμ, ανατολική Πολωνία. EPA, Wojtek Jargilo, POLAND OUT
Το κυβερνών εθνικιστικό πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) εξασφάλισε με οριακή πλειοψηφία τον έλεγχο της κάτω βουλής, στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή PKW.

Το PiS κέρδισε το 43,59% των ψήφων, εξασφαλίζοντας 235 έδρες στη Σεζμ (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) των 460 εδρών.

Ο μεγαλύτερος σχηματισμός της πολωνικής αντιπολίτευσης, η Συμμαχία Πολιτών (KO) – που γεννήθηκε από την Πολιτική Πλατφόρμα (PO) – έλαβε το 27,4% των ψήφων που αντιστοιχεί σε 134 έδρες στη Σεζμ.

Ακολουθούν η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία (SLD) με 12,56% και 49 έδρες, ο αγροτικός συνασπισμός PSL και το αντισυστημικό Kukiz’15 με 8,55% και 30 έδρες, ενώ η ακροδεξιά Συνομοσπονδία έλαβε 6,81% και 11 έδρες.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, δήλωσε πως αναμένει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην νομοθετική ατζέντα του κόμματος, καθώς το κόμμα έχασε την πλειοψηφία στην άνω βουλή, την Γερουσία.


Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal