Οι τσουχτερές» Belhara και στο μέλλον πολεμικά made in USA; Γαλλικά όπλα και περιορισμοί…

File Photo: Οι πυραυλάκατοι, όπως ο “ΔΑΝΙΟΛΟΣ” (P68) που απαθανατίζεται από την άσκηση “Ορμή”, είναι ένα από τα σύγχρονα πλοία αιχμής και αποτροπής του Πολεμικού Ναυτικού. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η «αλμυρή» φρεγάτα Belhara και το δεύτερο come back των Αμερικανών, έχει την δική του αξία, αν σκεφτεί κανείς το σενάριο που ίσως δούμε μελλοντικά στο Αιγαίο και την Μεσόγειο…

  • Γαλλικές φρεγάτες στην Αν. Μεσόγειο προασπίζοντας συμφέροντα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και μικρότερα πιο οικονομικά πλοία made in USA. Η πολυμορφία πάντα στοίχιζε έλεγε με νόημα ανώτατο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, όμως όλοι έχουν πέσει πάνω στην φτωχή Ελλάδα να αγοράσει, με ή χωρίς προσφορές. Η «Belhara» θα ζαλίσει τον προϋπολογισμό, ακόμη κι αν οι δόσεις (εφόσον βρεθούν τα χρήματα) έχουν πολλά έτη για την αποπληρωμή.

Η τιμιότητα της Γαλλίας, η κοροϊδία της Γερμανίας και τα στρατηγικά όπλα

Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με επιχειρησιακά πρότυπα που απαιτεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Η Γαλλία, έχει δώσει στην χώρα μας Στρατηγικά όπλα (καθόλου οικονομικά) που έκαναν πολύ υπολογίσιμη την αμυντική φαρέτρα της Ελλάδας.

  • Μια λεπτομέρεια σημαντική είναι ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα η Γαλλία αποδέσμευσε στην Τουρκία όπλα σαν αυτά που έχει πουλήσει στην χώρα μας. Πολύ θα ήθελε η Άγκυρα να διαθέτει κι εκείνη Mirage, Exocet, Scalp, ίσως και την τεχνογνωσία των πρώτων Πυραυλακάτων, που την χρωστάμε στους Γάλλους.
  • Αντίθετα η επίσης Ευρωπαϊκή Γερμανία θα παραδώσει στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214, σαν εκείνα που είχε πουλήσει στην χώρα μας πριν από χρόνια. Για να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά κι όχι με τις αστείες κυρώσεις της ΕΕ…
  • Ένα δύσκολο πάζλ που απαιτεί ψυχραιμία και να αποφασιστεί τι είναι καλύτερο για το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να παραμείνει το βαρύ χαρτί της Ελλάδας. Δεν έχουμε γράψει λίγα πάνω από έναν χρόνο για τις Γαλλικές φρεγάτες, που σχεδιάστηκαν με Ελληνικές παρατηρήσεις και μάλλον σ’ αυτό ποντάρουν οι ειδικοί στην χώρα μας, που δεν είναι άλλοι από τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν εκφραστεί πολλοί υπέρ την Γαλλικής λύσης, την οποία όμως όλοι ξέρουν ότι θα την «παντρευτεί» η Ελλάδα για τουλάχιστον σαράντα χρόνια. Ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλεγε πριν λίγες ημέρες πως τις νέες φρεγάτες τις θέλουμε για ότι απαιτηθεί στην Αν. Μεσόγειο. Το δόγμα του Πολεμικού Ναυτικού για το Αιγαίο δεν το θέλει ταγμένο και αμυντικό στο Αρχιπέλαγος, αλλά ισχυρό και πέρα από την «δική μας θαλάσσια αυλή».

Οι απαιτήσεις αυτές που δεν προέρχονται μόνο από την χώρα μας αναγκάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις να βγουν μπροστά. Το πώς το κράτος θα φροντίσει για την επαύξηση των δυνατοτήτων είναι ίσως ο μέγας γρίφος, η εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες αλλά και σκληρούς διαπραγματευτές. Σκληροί διαπραγματευτές υπάρχουν ώστε να βρεθεί ο τρόπος να παρακαμφθεί ο απόλυτος Γάλλος που φαίνεται να μην μπαίνει καν σε διαδικασία συμπαραγωγής ή έστω καν συνεργασίας με την Ελληνική πλευρά.

Εύλογα κάποιος θα ρωτήσει: μπορεί να υπάρξει Ελληνικός δάκτυλος στα Γαλλικά πλοία κι αν ναι σε Ελληνικά ναυπηγεία;

  • Η απάντηση είναι πως ναι θα μπορούσαν να μπουν στο χτίσιμο της Ελληνικής Belhara εγχώριες εταιρίες και σε ότι αφορά τα ναυπηγεία, εκεί επί του παρόντος υπάρχει σοβαρό θέμα που ακόμη κι αν δέχονταν οι Γάλλοι να κατασκευάσουν καράβι στην χώρα μας, θα έπρεπε να λυθούν τα πολλά θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις λένε πως φως για τα Ελληνικά ναυπηγεία ίσως φανεί από τον ερχόμενο Μάρτιο, κι’ αν…

Φρεγάτες ή μήπως Κορβέτες για το Αιγαίο;

Πριν λίγα 24ωρα Αμερικανός Αξιωματούχος στην Αθήνα, ανέφερε ότι η χώρα του θα ήταν ευτυχής αν η Ελλάδα κατάφερνε να ξεκαθαρίσει το θέμα των ναυπηγείων και τότε ευχαρίστως θα μπορούσαν να κατασκευαστούν Αμερικανικά πλοία από Ελληνικά χέρια.

  • Οι Αμερικανοί πέταξαν εκ νέου την ιδέα, έβαλαν μια νέα παράμετρο, απέναντι στις- αντικειμενικά- πολύ ακριβές φρεγάτες της Γαλλίας Belhara, οι οποίες με οπλισμό υπολογίζεται πως θα κοστίζουν περίπου 1,2 δις ευρώ η κάθε μια. Το Αμερικανικό πακέτο είναι οικονομικότερο και φυσικά θέτουν θέμα συνεργασίας.
  • Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί θέτουν σε οπλικά συστήματα πολύ σοβαρούς περιορισμούς, κάτι που πάντα ψαλίδιζε τα φτερά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κι έρχεται σε αντιδιαστολή με την Γαλλική «αλμυρή» φρεγάτα…
    • Για να επιτευχθεί το συνολικό αποτέλεσμα, με όλες τις μορφές πολέμου, η Ελλάδα αυτή την στιγμή έχει ανάγκη συγκεκριμένους τύπους πλοίων που θα δώσουν την απαραίτητη ισχύ. Για το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα μεταβεί σ’ αυτή την περιοχή δίχως να έχει δυνατότητα ελέγχου αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής μ’ ένα βαριά οπλισμένο πλοίο όπως η φρεγάτα.

Για το Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό θέλει μικρότερα, πολύ πιο οικονομικά πλοία που να είναι σαν «αστακοί» σαν Κορβέτες που να έχουν κάτι βασικό, την δυνατότητα Ανθυποβρυχιακού πολέμου, είπε Ανώτατη πηγή. Επιπλέον η εκμετάλλευση των νησίδων με τις Πυραυλακάτους δίνει επιπλέον ισχύ στο ναυτικό.

Οι ακόρεστες ορέξεις Ερντογάν, η ελληνική ανησυχία και η δυσαρέσκεια σε επίπεδο ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: