Οι παλμοί της καρδιάς πιθανόν να καθορίζουν αν ένας οδηγός θα έχει τροχαίο ατύχημα ή όχι…

File photo: Μία νέα έκθεση καταγράφει τους παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στις χώρες της Ευρώπης. Φωτογραφία: Larissanet.gr




Όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα, οι οδηγοί ίσως είναι πιο πιθανό να έχουν τροχαίο εάν μπροστά τους εμφανιστεί ένα εμπόδιο την ίδια ακριβώς στιγμή που η καρδιά τους έχει παλμό.

Προκειμένου να ερευνήσει πώς οι παλμοί της καρδιάς μας επηρεάζουν την ταχύτητα των αντιδράσεών μας, η Σάρα Γκαρφίνκελ στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τους συνεργάτες της, σχεδίασαν ένα virtual reality παιχνίδι οδήγησης. Καθώς οι μετέχοντες οδηγούσαν, εμφανίζονταν μπροστά τους εμπόδια  στο δρόμο, είτε ταυτόχρονα με τον παλμό της καρδιάς τους είτε στο μεσοδιάστημα δυο παλμών.

  • Όταν τα εμπόδια συνέπιπταν χρονικά με τους καρδιακούς παλμούς, η ταχύτητα αντίδρασης του οδηγού ήταν πιο αργή και ήταν μεγαλύτερες οι πιθανότητες για σύγκρουση.

Η Γκάρφινκελ παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στο New Scientist Live στο Λονδίνο, όπου συζητήθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις των συστολών –  η σφύξη των καρδιακών κοιλιών που συντελείται ανάμεσα στους καρδιακούς παλμούς – στην οδήγηση.

  • “Εάν οδηγείτε και είστε σε κάπως αυξημένη ένταση και η καρδιά σας χτυπάει δυνατά και γρήγορα, θα έχετε περισσότερες καρδιακές συστολές, και αυτό θα βλάψει την ταχύτητα της αντίδρασής σας και την ικανότητά σας να αποφύγετε τα εμπόδια”, σημειώνει η επιστήμονας.

Η παρούσα έρευνα προστίθεται σε μια σειρά μελετών που δείχνουν ότι οι συστολές έχουν καταστροφική επίπτωση στην ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα. Για παράδειγμα, ένας επώδυνος ερεθισμός εκλαμβάνεται ως λιγότερο επώδυνος εάν συμπίπτει με έναν καρδιακό παλμό.

  • Όμως οι καρδιακοί παλμοί μας ενισχύουν κάποιες ουδέτερες λειτουργίες. Για παράδειγμα, η Γκαρφινκελ διαπίστωσε ότι ένα ερέθισμα φόβου εκλαμβάνεται ως πολύ πιο εκφοβιστικό εάν συμπέσει με τον καρδιακό παλμό.

“Μοιάζει να υπάρχει μια “καλύτερη” και μια “χειρότερη” καρδιακή φάση όσο αφορά την επεξεργασία των αισθήσεων”, δηλώνει ο Μάικ Γκέμπλερ, στο Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences στη Γερμανία.

Ο θόρυβος στον εγκέφαλο μπορεί να εμποδίζει την επεξεργασία των ερεθισμάτων, ή μπορεί ο εγκέφαλος να χρησιμοποιεί τις ρυθμικές εναλλαγές της καρδιακής λειτουργίας για να βελτιστοποιήσει την επεξεργασία των ερεθισμάτων, προσθέτει ο Γκέμπλερ.

Με πληροφορίες από The New Scientist

Η απειλή της τιμωρίας κάνει τις μέλισσες “άσους” στα … προχωρημένα Μαθηματικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: