Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τη Μάνμπιτζ σε Άσαντ και Ρώσους: Ανελέητες μάχες με Τούρκους στην Ρας αλ-Άιν

File Photo: Φωτογραφία από τουρκικό έδαφος απεικονίζει καπνό να αναδύεται από στόχους στο εσωτερικό της Συρίας κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη Ρας αλ-Άιν, Σανλιουρφά, Τουρκία. EPA, ERDEM SAHIN




Την αποχώρησή τους από την πόλη Μάνμπιτζ στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, ο συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ ελέγχουν πλήρως τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ και τα περίχωρά της στο πλαίσιο ανάπτυξής τους με σκοπό την αντιμετώπιση της τουρκικής επίθεσης.

  • Τα αμερικανικά στρατεύματα «εκτελούν μια εσκεμμένη αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία. Φύγαμε από τη Μάνμπιτζ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς, ενώ στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την πόλη Μάνμπιτζ και τις γειτονικές τοποθεσίες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία «διεξάγει περιπολίες στα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής, κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανάμεσα στις συριακές και τις τουρκικές δυνάμεις.

  • Εξάλλου, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τον συριακό στρατό. Ο Λαβρέντιεφ επιβεβαίωσε σήμερα ότι έγιναν πράγματι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της Δαμασκού και των Κούρδων στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο τους.

«Πράγματι υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ότι στο Χμεϊμίμ διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων και της κυβέρνησης, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια ήταν συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών», δήλωσε ο Λαβρέντειφ, προσθέτοντας ότι «εντούτοις οι συνομιλίες έγιναν»,

  • Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου προσέθεσε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία ώθησε τους Κούρδους να αρχίσουν συνομιλίες με την συριακή ηγεσία. Παράλληλα ο Λαβρέντιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού θα αποτελέσει «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και φυσικά της ανεξαρτησίας της Συρίας». Είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ήθελε κανένας.

Ο Λαβρέντιεφ είπε επίσης ότι « η ασφάλεια των τουρκοσυριακών συνόρων πρέπει να διασφαλισθεί συγκεκριμένα με την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων», προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν υποστηρίξαμε την ιδέα ότι πρέπει να αναπτυχθούν τουρκικές δυνάμεις ούτε φυσικά δυνάμεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης».

  • Επίσης, εξέφρασε φόβους ότι η στρατιωτική αυτή επιχείρηση «μπορεί πράγματι να καταστρέψει τον εύθραυστο αυτό κόσμο διαφορετικών θρησκειών στις περιοχές αυτές» αφού, όπως είπε, «κατοικούνται όχι μόνο από Κούρδους, αλλά και από Άραβες , σουνίτες». «Και όταν εκεί μεταφέρουν ανθρώπους οι οποίοι δεν ζούσαν ποτέ (σ’ αυτές τις περιοχές), αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια στους ντόπιους κατοίκους που επί αιώνες ζούσαν σ αυτά τα εδάφη».

Ο Λαβρέντιεφ επισήμανε ότι η Ρωσία πάντα αναλάμβανε «συγκεκριμένες μεσολαβητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση». Παράλληλα διευκρίνισε ότι μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας δεν υπήρξε στο ζήτημα της στρατιωτικής επιχείρησης καμία συμφωνία, χαρακτήρισε την τουρκική επιχείρηση στην Συρία «απαράδεκτη» και τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση «καλούσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» αποτρέποντάς την από μια τέτοια επιχείρηση στην Συρία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Συρία θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα στα μέσα Νοεμβρίου , τονίζοντας ότι ο διάλογος υπό το σχήμα αυτό ( Ρωσία ,Ιράν , Τουρκία-σ.σ) θα συνεχιστεί επειδή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

Τρέπονται σε φυγή οι ΜΚΟ

Στο μεταξύ, από τη βορειονατολική Συρία αποχωρούν, διακόπτοντας τις δραστηριότητές τους, “όλες” οι διεθνείς ΜΚΟ και οι υπάλληλοί τους, σύμφωνα με ανακοίνωση των κουρδικών αρχών στη Συρία. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μπορούν από την πλευρά τους να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους παρότι υφίστανται ορισμένες δυσκολίες.

«Η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώθηκε στις περιοχές που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της (τουρκικής) επίθεσης, με την πλήρη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διακοπή των δραστηριοτήτων όλων των διεθνών οργανώσεων και την αποχώρηση υπαλλήλων τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Χθες η διεθνής οργάνωση Mercy Corps ανακοίνωσε «την αναστολή των επιχειρήσεών της στη βορειοανατολική Συρία και την απομάκρυνση του διεθνούς προσωπικού της».

Η ΜΚΟ εργαζόταν σε αυτό τον τομέα από το 2014 για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

  • Το Γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε επίσης χθες «αποχωρήσεις προσωπικού» από ορισμένες ΜΚΟ με μια «αναστολή επιχειρήσεων», και μεταφορά στο γειτονικό Ιράκ του διεθνούς προσωπικού.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για (…) την ασφάλεια ορισμένων Σύρων υπαλλήλων τους», σύμφωνα με το Ocha.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), ο Ερβέ Βερουσέλ, επιβεβαίωσε τη συνέχιση των επιχειρήσεων.

«Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε τρόφιμα έκτακτης ανάγκης και συνήθη τρόφιμα που στέλνουμε όλον τον χρόνο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν ορισμένες «διαταράξεις» στην παράδοση σε ορισμένες περιοχές λόγω του προβλήματος ασφάλειας.

Συνεχίζονται οι μάχες

Οι κουρδικές δυνάμεις αντιτάσσουν λυσσώδη αντίσταση σήμερα στη μεθοριακή πόλη – κλειδί Ρας αλ-Άιν, κατά την έβδομη ημέρα μιας επίθεσης που εξαπολύθηκε από την Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία και έχει προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς ανθρώπων και την αποχώρηση μη κυβερνητικών οργανώσεων.

  • Μολονότι η μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ έπεσε στα χέρια των Τούρκων και των Σύριων συμμάχων τους, η Ρας αλ-Άιν, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα, φαίνεται ότι προς το παρόν αντιστέκεται. Για να την υπερασπισθούν, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), χρησιμοποιούν ένα πυκνό δίκτυο σηράγγων και χαρακωμάτων.

Οι SDF «εξαπέλυσαν μέσα στη νύκτα μια εκτεταμένη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων συμμάχων τους κοντά στην Ρας αλ-Άιν», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή επιβεβαίωσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται σήμερα γύρω από την πόλη.

Παράλληλα οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έχουν αναπτυχθεί νότια της Ρας αλ-Άιν, στην περιφέρεια της πόλης Ταλ Ταμρ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήψαν την Κυριακή με τους Κούρδους με στόχο να συγκρατήσουν την τουρκική επίθεση.

«Εφιαλτικό σενάριο»

Δυτικότερα συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης μέσα στη νύκτα γύρω από τη Μάνμπιτζ ανάμεσα σε φιλοτούρκους μαχητές και δυνάμεις του στρατιωτικού συμβουλίου της πόλης, το οποίο συνδέεται με τις κουρδικές αρχές. Για να βοηθήσει αυτές τις τελευταίες, η Δαμασκός έστειλε στρατιώτες και σ’ αυτή την πόλη.

Εξάλλου 20 άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία εναντίον τουρκικών πόλεων. Η επίθεση έχει προκαλέσει εξάλλου την έξοδο 160.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ως προς το θέμα αυτό, οι κουρδικές αρχές στη Συρία εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για την παύση των δραστηριοτήτων «όλων» των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων και την αποχώρηση των εργαζομένων τους από τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας.

  • «Η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώθηκε στις περιοχές που είναι στόχοι της τουρκικής επίθεσης, καθώς σταμάτησε πλήρως η ανθρωπιστική αρωγή, σταμάτησαν οι δραστηριότητες όλων των διεθνών οργανώσεων και αποχώρησαν οι εργαζόμενοί τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Χθες, Δευτέρα, η διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Mercy Corps ανακοίνωσε «τη διακοπή των επιχειρήσεών της στη βορειοανατολική Συρία και την απομάκρυνση του διεθνούς προσωπικού της».

  • «Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής αρμόδιος για τη Συρία Μέιντ Φέργκιουσον. «Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαφεύγουν και δεν έχουμε κανένα μέσο για να φθάσουμε σ’ αυτούς», υπογράμμισε.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ανακοίνωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους είναι «εξαιρετικά ανήσυχοι» για την ασφάλεια των εκατοντάδων σύρων εργαζομένων τους.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε από την πλευρά του πως συνεχίζει τις δραστηριότητές του και έκανε λόγο για προβλήματα στην παράδοση τροφίμων σε ορισμένες ζώνες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Σφοδρές μάχες στη Ρας αλ Άιν: Κούρδοι και Σύριοι αποκρούουν τους Τούρκους εισβολείς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: