Οι ΗΠΑ καλούν τους συμμάχους να μην αγοράζουν ρωσικά όπλα: Όμως την χάρισαν στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο σε ομιλία του στο Heritage Foundation. State Department photo by Freddie Everett




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω γραπτής απάντησης εκπροσώπου του στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, κάλεσε την Τουρκία, αλλά και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ που έχουν αγοράσει οπλικά συστήματα, τα οποία δεν είναι συμβατά με αυτά της Ατλαντικής Συμμαχίας, να τα εγκαταλείψουν.

  • Επίσης, ο Αμερικανός εκπρόσωπος επανάφερε την απειλή των κυρώσεων, μέσω του σχετικού νόμου CAATSA, ο οποίος τιμωρεί όσες χώρες αγοράζουν κυρίως ρωσικά πολεμικά συστήματα.
  • Η ερώτηση μας αφορούσε τις πληροφορίες για αγορά από την Τουρκία των ρωσικών μαχητικών Su-35. Η αμερικανική κυβέρνηση εναντιώνεται σε αυτή την αγορά, όπως και σε κάθε προμήθεια ρωσικού οπλισμού.

Βεβαίως, πρέπει να τονίσουμε, ότι η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει και εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα S-400, αλλά μέχρι σήμερα η Άγκυρα δεν έχει υποστεί καμία κύρωση. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άσκησε το δικαίωμα του για εξάμηνη αναστολή των κυρώσεων για να εξυπηρετήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «φίλο του». Η εξάμηνη διορία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά ο κ. Τραμπ θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσει τις κυρώσεις, στην περίπτωση που επιθυμεί.

  • Με την απόφαση του κ. Τραμπ για αναστολή των κυρώσεων, διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών νομοθετών, που απαιτούν την τιμωρία της Τουρκίας, και για την αγορά των S-400, αλλά και για την τουρκική εισβολή στη Συρία και την επίθεση εναντίον των Κούρδων.

Η αναβολή της επιβολής των κυρώσεων έδωσε την ευκαιρία για διαρροή πληροφοριών ότι ο κ. Τραμπ εκβιάζεται από τον κ. Ερντογάν. Η αλήθεια είναι ότι η στάση του Αμερικανού προέδρου είναι ακατανόητη και αδιανόητη, διότι στέλνει μήνυμα στις άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ότι μπορούν να αγοράσουν ρωσικό οπλισμό χωρίς να υποστούν καμία κύρωση.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάλαμε το εξής ερώτημα:

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις αναφορές ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τη Μόσχα σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35 καθώς και τη συμπαραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων των ρωσικής κατασκευής αεροπλάνων;
  • Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, οι Τούρκοι και οι Ρώσοι αξιωματούχοι συζητούν για λεπτομέρειες σχετικά με την πώληση 36 μαχητικών αεριωθούμενων αεροσκαφών Su-35 στην Τουρκία, δύο μήνες μετά την επίσκεψη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Διεθνές Αεροπορικό και Διαστημικό Σαλόνι (MAKS) της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ως εξής:

  • Ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να προμηθεύονται εξοπλισμό που είναι συμβατός με τα συστήματα της Συμμαχίας. Παροτρύνουμε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας να παραιτηθούν από συναλλαγές με τη Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τις υποχρεωτικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA, για την απαγόρευση των συναλλαγών με εχθρικές χώρες.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν να μην τολμήσει κανείς να πάρει τις πετρελαιοπηγές από τους Κούρδους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: