Οι Αυστραλοί επιβεβαιώνουν ότι ο Τραμπ πήρε τηλέφωνο τον Μόρισον για την έρευνα Μιούλερ

File Photo: Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, στο Ολυμπιακό Πάρκο, στο Σίδνεϊ. EPA, MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον είχε όντως μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησής του στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, μετά τα δημοσιεύματα περί του ότι ο Ρεπουμπλικάνος τον πίεσε να συνδράμει σε μια έρευνα σχετικά με το πώς προέκυψε η έρευνα του Ρόμπερτ Μιούλερ.

«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι πάντοτε διατεθειμένη να προσφέρει τη βοήθεια και τη συνεργασία της στις προσπάθειες να χυθεί φως σε ζητήματα που τελούν υπό έρευνα», είπε ο εκπρόσωπος — ο οποίος δεν κατονομάζεται — στο ABC.

«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του [να προσφέρει συνδρομή] στη συνδιάλεξη με τον [αμερικανό] πρόεδρο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κατά το τηλεοπτικό δίκτυο. Δεν διευκρίνισε πότε έγινε η συνδιάλεξη [1].

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μόρισον για να σχολιάσει το δημοσίευμα όταν επικοινώνησε μαζί τους το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η αμερικανική εφημερίδα The New York Times έγραψε πως ο Τραμπ άσκησε πίεση στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας προκειμένου ο Μόρισον να δώσει εντολή να συγκεντρωθούν στοιχεία που ο ένοικος του Λευκού Οίκου πιστεύει πως θα συμβάλλουν να περιέλθει σε ανυποληψία η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 [2].

1 Duffy, Conor και Greene, Andrew, «Trump asked Scott Morrison for help investigating Mueller inquiry into Russian election interference», ABC, 1η Οκτωβρίου 2019

2 Mazzetti, Mark και Benner, Katie, «Trump Pressed Australian Leader to Help Barr Investigate Mueller Inquiry’s Origins», The New York Times, 30ή Σεπτεμβρίου 2019

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa
Σίδνεϊ, Australia

Ο Τραμπ πίεσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό σε σκοπό δυσφημισθεί η έρευνα Μάλερ, λένε οι NYT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: