Όχι μόνο ο Ερντογάν, αλλά και ο κ. Τραμπ έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα των Κούρδων…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μία από τις εισόδους του Λευκού Οίκου. Official White House Photo by Shealah Craighead




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Και τώρα ποιος θα πιστέψει ξανά τους Αμερικανούς; Ποιος ξένος ηγέτης, ποιοι λαοί ανά τον κόσμο θα έχουν εμπιστοσύνη στα λόγια των Αμερικανών αξιωματούχων, από τον πρόεδρο της Αμερικής μέχρι τον τελευταίο διπλωμάτη; Ουδείς και κανένας…

  • Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αυτός ο απαράδεκτος ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόδωσε τους πιο πιστούς και γνήσιους συμμάχους της Αμερικής. Και το έκανε με τον πιο άθλιο και βρώμικο τρόπο. Αφού αποχώρησαν οι Κούρδοι μαχητές από τα φυλάκιά τους στο πλαίσιο της συμφωνίας των ΗΠΑ με την Τουρκία, ο κ. Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στον Ταγίπ Ερντογάν να κτυπήσει τους αντάρτες των YPG. Οι οποίοι βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι.

Που ξεχάστηκαν οι πομπώδεις δηλώσεις του κ. Τραμπ και του υπουργού των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, οι οποίοι είχαν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουν στους Τούρκους να σφαγιάσουν τους Κούρδους. Μα πόσο ψεύτης τέλος πάντων είναι ο κ. Τραμπ;

Ο Αμερικανός πρόεδρος ντρόπιασε τον αμερικανικό λαό, που στέκεται σύσσωμος στο πλευρό των Κούρδων μαχητών. Εκατομμύρια Αμερικανοί με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα έβγαλαν φωνή μεγάλη εναντίον της προδοσίας των Κούρδων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκβιάζεται από τον πρόεδρο της Τουρκίας, διότι έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία. Ο νομπελίστας Κρούγκμαν εκτόξευσε και μία άλλη πιο σοβαρή κατηγορία: ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι το πραγματικό αφεντικό του Ντόναλντ Τραμπ…

Ντροπή και ξανά ντροπή. Δεν αξίζει στην Αμερική να την κυβερνά αυτός ο απαράδεκτος άνθρωπος, ο οποίος αποτελεί μίασμα για τη χώρα. Όλα αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά οι Αμερικανοί πολίτες που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία.

  • Χθες έκανε πάλι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις. Αν είναι δυνατόν. Είπε ότι είναι «κακή ιδέα» η τουρκική εισβολή με την οποία δεν συμφωνεί… Και τι έκανε γι’ αυτό; Πως σταμάτησε αυτή την «κακή ιδέα»; Εξυπηρέτησε τα σχέδια του Ερντογάν και άνοιξε την πόρτα της κόλασης για τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής. Για τους μαχητές που έχασαν 11 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών για να χαρίσουν μία μεγάλη νίκη στον κ. Τραμπ και στις ΗΠΑ. Και τους …αντάμειψε με τον θάνατο. Αυτή ήταν η «πληρωμή» τους από τον Αμερικανό πλανητάρχη.

Ο κ. Τραμπ αποτελεί όνειδος για την Αμερική. Προκάλεσε θανάσιμο τραύμα στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα και εξυπηρέτησε τους εχθρούς της πατρίδας του: τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, η οποία πρόδωσε την Αμερική. Υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να μιλάμε για τη μεγάλη προδοσία και των ΗΠΑ από ένα πρόεδρο που ορκίστηκε να προστατεύει τη χώρα και τα συμφέροντά της.

Σφοδρές κυρώσεις της Γερουσίας εναντίον της Τουρκίας: Όλο το κείμενο Γκράχαμ και βαν Χόλλεν

Το Κογκρέσο έσωσε την τιμή της υπερδύναμης. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ ηγήθηκε της προσπάθειας για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και προσωπικά στον Ερντογάν. Συνεργάστηκε με τον Δημοκρατικό συνάδελφό του Βαν Χόλλεν και κατέληξαν σε ένα εξαιρετικό κείμενο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Ελπίδα μας είναι ότι πολλοί γερουσιαστές θα τους ακολουθήσουν. Μακάρι. Διότι πρέπει να τιμωρηθεί μαζί με την Τουρκία και ο πρόεδρος Τραμπ. Ο τελευταίος δήλωσε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του κ. Γκράχαμ.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους ομογενείς να επικοινωνήσουν με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές των πολιτειών τους και να τους ζητήσουν να υπογράψουν το κείμενο των κ. Γκράχαμ και βαν Χόλλεν. Είναι άμεση ανάγκη να υποστηριχθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν και η κλίκα του πρέπει να τιμωρηθούν για τη βάρβαρη εισβολή εναντίον των Κούρδων. Είναι υποχρέωση όλων των ομογενών να βοηθήσουν.

  • Στην Αμερική οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί. Δεν ακούσαμε καμία φωνή υποστήριξης στην απαράδεκτη απόφαση του κ. Τραμπ. Και αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Δείχνει ότι πολλοί Αμερικανοί πολίτες κατάλαβαν το τραγικό λάθος τους να εκλέξουν το σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, που προκαλεί -όσο μένει στην εξουσία- ανεπανόρθωτη ζημιά στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα και είπε μερικές καλές κουβέντες για τη χώρα μας και την Κύπρο. Ναι, θέλουμε να τον πιστέψουμε. Ναι, έδειξε να έχει καλές προθέσεις. Αλλά τι θα συμβεί εάν διαφωνεί με όσα είπε το αφεντικό του, ο Ντόναλντ Τραμπ; Πως θα μπορέσει ο κ. Πομπέο να τον μεταπείσει όταν ο πρόεδρος της Αμερικής άγεται και φέρεται από τον Ταγίπ Ερντογάν επειδή έχει οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία;

Η Αμερική πρέπει να βγει καθαρή από αυτή την ιστορία διαφορετικά θα γίνει μία μικρή χώρα χωρίς καμία επιρροή. Πρέπει, έστω και τώρα, να σταματήσει τις ορδές του Αττίλα και να τιμωρήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία. Το σχέδιο κυρώσεων που εκπόνησαν οι γερουσιαστές Γκράχαμ και βαν Χόλλεν είναι το όχημα για να σωθούν οι Κούρδοι σύμμαχοι της Αμερικής, αλλά και η αξιοπρέπεια της υπερδύναμης. Όχι μόνο ο κ. Ερντογάν, αλλά και ο κ. Τραμπ έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα των Κούρδων…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η μεγάλη τραγωδία του Τραμπ: Χωρίς συμμάχους και υπό τον εκβιασμό Πούτιν και Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: