Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν στην Άγκυρα προετοιμάζει τη συνάντηση του Πενς με τον Ερντογάν

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν βρίσκεται στην Τουρκία για να προετοιμάσει τη συνάντηση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς με τον πρόεδρο Ερντογάν. Φωτογραφία EPA/Fredrik Persson




Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν πέταξε χθες Τετάρτη στην Τουρκία λαμβάνοντας μέρος σε μία διπλωματική αποστολή έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα για τον τερματισμό της πολεμικής επίθεσης στα βόρεια της Συρίας, αναγκάζοντας την Ουάσινγκτον να αποχωρήσει εσπευσμένα από την περιοχή.

Ο Ο’ Μπράιεν ασκεί τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για έναν μήνα αναμένονταν να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα κατά των Κούρδων στην Συρία, οι οποίοι έχουν πολεμήσει στο πλευρό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία.

Η τουρκική στρατιωτική επίθεση που άρχισε μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ερντογάν και του Τραμπ ανάγκασε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την στρατηγική που ακολουθούσε επί μία πενταετία, ανακαλώντας την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρούσε στα βόρεια της Συρίας.

Από την άλλη μεριά, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, αντιπάλων των ΗΠΑ στην Συρία, προωθήθηκαν άμεσα στις περιοχές όπου και περιπολούσαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η τουρκική επίθεση ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ προκάλεσε ερωτηματικά για την τύχη των χιλιάδων τζιχανστιστών μαχητών στις κουρδικές φυλακές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / Ν.Χ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: