Ο Πενς πάει Τουρκία: Ο Τραμπ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός από τον Ταγίπ Ερντογάν

File Photo: US President Donald J. Trump (C), with Vice President Mike Pence (L), prepares to deliver remarks during a meeting with sheriffs from across the country in the East Room at the White House in Washington, DC, USA, 05 September 2018. EPA, SHAWN THEW
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, γνωστοποίησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας ο κ. Πενς αναχωρεί αμέσως για περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Θα πάει και στην Τουρκία. 

Ο κ. Πενς ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον ίδιο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Robert O’Brien να ηγηθουν ειρηνευτικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία.

“Ο πρόεδρος με έχει κατευθύνει να ηγηθώ μιας αντιπροσωπείας στην Τουρκία για να αρχίσουμε αυτές τις συζητήσεις για το πώς μπορούμε να φέρουμε τέλος σε αυτή τη βία”, δήλωσε ο κ. Πένς προσθέτοντας ότι η ομάδα θα αναχωρήσει “όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να ταξιδέψει στην περιοχή για να επιδιώξει εκεχειρία και ένα διαπραγματευτικό διακανονισμό “.

Ο κ. Πένς σημείωσε επίσης ότι ενώ η πίεση του Τραμπ να φέρει τα στρατεύματα στην Αμερική” ήταν πάντα προτεραιότητα “, ο πρόεδρος ποτέ δεν ενθάρρυνε τη βία οπουδήποτε στον κόσμο, πόσο μάλλον στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία για να εισβάλει στη Συρία”.

Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», ανέφερε ο Πενς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει προσεχώς στην Τουρκία κατ’ εντολή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος [Τραμπ] ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν», διαβεβαίωσε ο Πενς, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία», είπε εξάλλου ο αμερικανός αντιπρόεδρος, καθώς ο Λευκός Οίκος δέχεται ολοένα σκληρότερες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα και για το ότι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή επιχειρήσεων αναδιπλώθηκαν.

ΤΡΑΜΠ: ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΩ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπογράψει «σύντομα» ένα διάταγμα που θα εγκρίνει κυρώσεις εναντίον πρώην και νυν Τούρκων αξιωματούχων καθώς και ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα σε 50%, ως απάντηση στη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας κατά των Κούρδων στη Συρία.

«Σύντομα θα υπογράψω ένα διάταγμα που θα επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον Τούρκων αξιωματούχων (…) και εναντίον οποιουδήποτε συνεισφέρει στις αποσταθεροποιητικές πράξεις της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε ο Τραμπ, μιλώντας για «ισχυρές επιπλέον κυρώσεις».

«Είμαι απόλυτα έτοιμος να καταστρέψω γρήγορα την τουρκική οικονομία εάν οι Τούρκοι ηγέτες συνεχίσουν αυτήν την επικίνδυνη και καταστρεπτική πορεία», πρόσθεσε.

Παράλληλα ανακοίνωσε την αναστολή των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

«Η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο αμάχους και απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος με ανακοίνωσή του».

«Υπήρξα απολύτως σαφής με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας επιταχύνουν μια ανθρωπιστική κρίση και δημιουργούν τις συνθήκες για πιθανά εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε.

Οι δασμοί επιστρέφουν στο επίπεδο πριν από την μείωσή τους τον Μάιο, διευκρίνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Η Τουρκία πρέπει επίσης να θέσει σε προτεραιότητα την προστασία των αμάχων, ιδιαιτέρως των ευάλωτων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη βορειοανατολική Συρία. Η αδιάκριτη στοχοθέτηση αμάχων, η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών και η στοχοθέτηση εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων είναι απαράδεκτη».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Πληροφορίες από: Hellas Journal, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Ο Πενς πάει Τουρκία; Ο Τραμπ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός από τον Ταγίπ Ερντογάν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal