Ο νέος ηγέτης του ΙΚ θα γνωστοποιηθεί εντός 15πενθημέρου εκτιμά ο επικεφαλής της NCTC των ΗΠΑ

File Photo: Τζιχαντιστές κρατούν υψωμένα τα όπλα τους. Photo via amna.gr (ΑΠΕ-ΜΠΕ)




Το Ισλαμικό Κράτος θα ανακοινώσει πιθανότατα τον νέο ηγέτη του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα καλέσει τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις εναντίον δυτικών συμφερόντων, μετά την εξόντωση του Άμπου Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι, προειδοποίησε σήμερα ο ασκών χρέη διευθυντή του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) των ΗΠΑ.

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ράσελ Τράβερς είπε ότι εκτιμά πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από την τζιχαντιστική οργάνωση «ένας νέος ηγέτης, ένας χαλίφης».

Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αφού ανατινάχθηκε, κυνηγημένος από τους Αμερικανούς στρατιώτες που επέδραμαν στο κρησφύγετό του, στη βόρεια Συρία. Ο Άμπου Χάσαν αλ Μουχάτζιρ, ο εκπρόσωπός του, ήταν ο πιθανότερος διάδοχός του, όμως και αυτός σκοτώθηκε πρόσφατα σε άλλη περιοχή της βόρειας Συρίας, όπως είπε ο Τράβερς.

Μια πιθανή επιλογή της οργάνωσης είναι ο Χάτζι Αμπντάλα, ένας Ιρακινός ιερωμένος. Το NCTC αναμένει ότι ο νέος ηγέτης, όποιος και αν είναι αυτός, θα καλέσει τα παρακλάδια του ΙΚ να ορκιστούν πίστη στο πρόσωπό του.

Σύμφωνα με τον Τράβερς, σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία δρουν τουλάχιστον 14.000 μαχητές του ΙΚ. «Είναι μεγάλος ο αριθμός επειδή πριν από πέντε-έξι χρόνια, όταν το ΙΚ ήταν στο χαμηλότερο σημείο του, (οι μαχητές) ήταν λιγότεροι από χίλιοι», επισήμανε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η οργάνωση έχει περίπου 20 παρακλάδια σε όλον τον κόσμο, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν απ’ όπου πιστεύεται ότι έχει στρατολογήσει χιλιάδες μέλη.

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι προειδοποίησε επίσης σήμερα ότι οι τρομοκράτες παραμένουν απειλή για τις ΗΠΑ παρά τον θάνατο του Μπαγκντάντι. «Ξέρουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση εναντίον της απειλής αυτής, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό», τόνισε ο Ρέι.


Με στοιχεία ΑΠΕ, Sputnik, New York Times, CNN

Ερευνητές μελετούν λίστα με 100.000 παιδιά που έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: