Ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Θέτει το θέμα του επιμερισμού των βαρών στο μεταναστευτικό

File Photo: Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μίτσελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Copyright: European Union




Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και στη συνέχεια στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ ως πρωθυπουργός.

  • Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών. Παράλληλα θα προσθέσει πως είναι απαράδεκτη η προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Επιπλέον μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στα 3.000-4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στην Ελλάδα σημειώνοντας πως δεν θα ήταν δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης.

Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει επίσης ότι είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και η επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν το δικαιούνται, αποσαφηνίζοντας ότι απαιτείται περισσότερη βοήθεια.

  • Το μήνυμά του ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος, θα είναι σαφές.

Σε ότι αφορά την εισβολή των Τούρκων στη Συρία, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι συντασσόμαστε με την ΕΕ ζητώντας κατάπαυση του πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει επίσης ότι η Ευρώπη θα παρέμβει δυναμικά και δρομολογούνται κυρώσεις για την Τουρκία και για τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά μηνύματα που θα στείλουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και νωρίτερα στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, περιλαμβάνουν το γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή και βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη -δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες», αλλά και «η χώρα μας δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων».

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης θα είναι ότι «η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας, για το προσφυγικό, για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο, για τη Συρία που έχει φέρει την Άγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική, για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων και υπάρχει συνεχής επαφή της Αθήνας – Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Άμυνας – με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο.

Παράλληλα θα γίνει σαφές ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και βοηθάει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο.

Επίσης η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία – με την οποία διατηρούμε διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα και είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το προσφυγικό, θέτοντας τα προβλήματα, ενημερώνοντας για τις ενέργειές μας και διεκδικώντας μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα κάνει στη Σύνοδο επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου – Ιταλία, Ισπανία – που θίγονται από το πρόβλημα.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία που πάει στις Βρυξέλλες χωρίς να αμφισβητείται η παρουσία ή η πολιτική του. Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη -40%- και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στο τέλος μια χρονιάς με τέσσερις εκλογές, τα δημοσιονομικά του 2019 κλείνουν με πλεόνασμα, ενώ ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πλήρως εγκριθεί από τους θεσμούς. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση φόρων και επιστροφή στην ανάπτυξη έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από τους εταίρους. Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα -ιδίως στο θέμα της πράσινης ενέργειας. Η χώρα έχει εδώ και εκατό μέρες θετική δημοσιότητα στα ξένα Μ.Μ.Ε.

«Πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε -αλλά για να δείξουμε πού θέλουμε να είναι η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία» είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι προκλήσεις της Τουρκίας, τα δημοσιονομικά και το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: