Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία εναντίον του Τραμπ για αποχώρηση από Συρία

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μίτς Μακόνελ κέρδισε τις εκλογές και επιστρέφει στη Γερουσία. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Έντονη ανησυχία εκφράζει ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Μιτς Μακόνελ (Ρεπουμπλικανός από το Κεντάκι) από την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Είναι τόσο έντονη η ανησυχία του που αποφάσισε να συναντηθεί με τους Δημοκρατικούς ηγέτες στη Γερουσία για να πάρουν αποφάσεις να ανατρέψουν την απόφαση του κ. Τραμπ.

Στη δήλωση του αναφέρει τα εξής:

“Ανησυχώ σοβαρά από τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία και από την προφανή αντίδραση του έθνους μας μέχρι στιγμής.

“Η Τουρκία είναι σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ και έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια που προκύπτουν από τη σύγκρουση στη Συρία. Ωστόσο, η επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων εταίρων μας στη Συρία διακυβεύει χρόνια σκληρής προόδου στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

“Για χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Κούρδοι εταίροι μας στη Συρία παλέψαμε ηρωικά για να γκρεμίσουμε τον ISIS και να καταστρέψουμε το χαλιφάτο του. Η εγκατάλειψη αυτού του αγώνα και η απομάκρυνση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία θα δημιουργούσε εκ νέου τις ίδιες συνθήκες που έχουμε εργαστεί σκληρά για να καταστρέψουμε και θα προσκαλέσουμε την αναζωπύρωση του ISIS. Και μια τέτοια απόσυρση θα δημιουργούσε επίσης ένα ευρύτερο κενό ισχύος στη Συρία το οποίο θα εκμεταλλευτεί το Ιράν και η Ρωσία, ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Η απόσυρση της αμερικανικής ηγεσίας από αυτή την κεντρική περιοχή δεν θα εξυπηρετούσε τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα συμφέροντα του έθνους μας. Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, όχι μόνο για τους περιφερειακούς εταίρους όπως το Ισραήλ και την Ιορδανία αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους υποστήριξα νομοθεσία νωρίτερα αυτό το έτος που προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αποχωρήσουμε πρόωρα από τη Συρία ή το Αφγανιστάν. Μια υπέρπλειοψηφία γερουσιαστών από το δύο κόμματα την στήριξε.

“Ανυπομονώ να συζητήσω τι μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να αποφύγουν μια στρατηγική καταστροφή με τους συναδέλφους της Γερουσίας και με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης όταν η Γερουσία επιστρέψει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα”.

Την περασμένη εβδομάδα είχε εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την Τουρκία και τους Κούρδους εταίρους των ΗΠΑ στη Συρία:

“Τον Ιανουάριο, η πλειοψηφία της Γερουσίας των ΗΠΑ ψήφισε μια τροπολογία που εξέφρασε την ανησυχία των δύο πλευρών για τη συνεχιζόμενη απειλή που θέτει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και η Αλ Κάιντα στη Συρία, την εκτίμηση των μακροπρόθεσμων αμερικανικών συμφερόντων ασφαλείας στη Συρία για την περιοχή, και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία στη βορειοανατολική Συρία.

“Οι συνθήκες που προκάλεσαν αυτή τη δικομματική ψήφο εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα. Ενώ το κατ’ εξοχήν χαλιφάτο έχει ηττηθεί, ο ISIS και η Αλ Κάιντα παραμένουν επικίνδυνες δυνάμεις στη Συρία και ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος της Συρίας ενέχει σημαντικούς κινδύνους ασφάλειας και ανθρωπιστικούς κινδύνους.

“Μια απότομη αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία θα ωφελήσει μόνο τη Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς του Άσαντ. Και θα αυξηθεί ο κίνδυνος ανασυγκρότησης του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων.

“Καλώ τον Πρόεδρο να ασκήσει αμερικανική ηγεσία για να διατηρήσει μαζί τον πολυεθνικό μας συνασπισμό για να νικήσει το ISIS και να αποτρέψει σημαντικές διαμάχες μεταξύ της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ Τουρκίας και των τοπικών εταίρων μας στη Συρία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μία σημαντική νέα σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και των εταίρων μας στη Συρία θα διακινδυνεύσει σοβαρά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα προκαλέσει μεγαλύτερη απομόνωση για την Τουρκία στην παγκόσμια σκηνή.

“Όπως μάθαμε με σκληρό τρόπο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα, τα αμερικανικά συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα από την αμερικανική ηγεσία, όχι από υποχώρηση ή απόσυρση”.

Η Πελόσι διαφωνεί με τον Τραμπ για τις κυρώσεις: Ανακοινώνει “πόλεμο” στο Κογκρέσο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: