Ο Ερντογάν δεν αντέχει ούτε καν τα μισόλογα Ακιντζί για την εισβολή στη Συρία: Επίθεση από Οκτάι

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. EPA, PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT




Ατυχή χαρακτήρισε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, την ανάρτηση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για την Συρία που έκανε χθες βράδυ στο Facebook. Η απάντηση του κ. Οκτάι ήρθε με σειρά μηνυμάτων στο Τwitter σήμερα νωρίς το πρωί.

Αυτή η δήλωση του Ακιντζί κάνει τα κόκαλα των αγωνιστών και των μεχμετζίκ που κείτονται δίπλα δίπλα στο μνημείο ηρώων στο Μπογάζι να τρίζουν, συνεχίζει στο tweet ο κ. Οκτάι γράφοντας ότι «με λύπη καταδικάζω τον Ακιντζί που παρέβλεψε ότι η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης πραγματοποιήθηκε για να την σταθερότητα της περιοχής έναντι της τρομοκρατικής οργάνωσης, που βάφει με αίμα τα χέρια της, PKK/PYD».

  • Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρει επίσης ότι η επιχείρηση στη Συρία σήμερα «από τον ηρωικό στρατό μας», γίνεται με το ίδιο πνεύμα που είχε γίνει η «ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου το 1974» -όπως αναφέρεται στην εισβολή- «με στόχο να φέρει την ειρήνη και την ευημερία».

Η δήλωση που έκανε ο Ακιντζί με την ιδιότητα του παράνομου ψευδο-«προέδρου», συνεχίζει ο Φουάτ Οκτάι, είναι μια δήλωση «που στερείται ιστορικής συναίσθησης και πληροφόρησης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει την άποψη των Τ/κ». Αυτή η προσέγγιση, που δεν λαμβάνει υπόψη τον δίκαιο – όπως γράφει – αγώνα που διεξάγει η χώρα του, θα καταδικαστεί στην συνείδηση του τ/κ «λαού», η καρδιά του οποίου χτυπά πάντοτε με την Τουρκία, καταλήγει ο κ. Οκτάι.

Τον Ακιντζί καταδίκασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ

Των επικριτικών αναρτήσεων του Τούρκου Αντιπροέδρου, ακολούθησε σειρά μηνυμάτων και πάλι στο twitter από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος έκανε λόγο σε απερισκεψία/αφροσύνη αλλά και ασέβεια του Μουσταφά Ακιντζί. Δεν αρμόζει σε κάποιον που φέρει τη θέση του κατοχικού «προέδρου» να καλεί την Τουρκία σε διάλογο με τρομοκρατικές οργανώσεις. «Αυτή η ανευθυνότητα δεν ταιριάζει σε εκείνη τη θέση».

  • Καταδικάζουμε αυτές τις δηλώσεις, έγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ, τις οποίες χαρακτήρισε «μαύρο λεκέ» και πως δεν εκπροσωπούν «τα αδέρφια μας στο ψευδοκράτος». Με την βούληση που έκαναν, συνέχισε, στην Κύπρο την «επιχείρηση ειρήνης», όπως αποκάλεσε την εισβολή, με την ίδια βούληση προβαίνουν και στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Ο κ. Ακιντζί, πρόσθεσε, επέκρινε και την επιχείρηση στην Κύπρο που έγινε για να γλυτώσει την ζωή των Τ/κ, γράφοντας ότι έχει εκπέσει της θέσης του ως κατοχικός «πρόεδρος» της «χώρας» που η επιχείρηση – εννοώντας την εισβολή – έγινε για να σωθεί.

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», συνέχισε ο κ. Τσέλικ, γίνεται ενάντια σε μια τρομοκρατική οργάνωση που είναι δίκτυο δολοφόνων – όπως έγραψε – αλλά ο κ. Ακιντζί που δεν βρήκε μια λέξη να πει ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις, «επικρίνει τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία. Αυτό είναι ξεκάθαρα ασέβεια, σημείωσε.

  • Να σας θυμίσω ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει ήρωες (σκοτώθηκαν) στρατιώτες, πολίτες και μωρά, έγραψε ο κ. Τσελίκ απευθυνόμενος στον κ. Ακιντζί λέγοντάς του «είναι λυπηρό να πρέπει να σας θυμίσουμε απέναντι σε ποια γενοκτονία και οργανωμένο έγκλημα έγινε η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Αυτή την απερίσκεπτη και ασεβή γλώσσα δεν έπρεπε να την χρησιμοποιήσετε στην μνήμη των φίλων μας που ήταν πεσόντες».

Απευθυνόμενος στον κ. Ακιντζί, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ έγραψε “μακάρι να γράφατε το όνομα σας” δίπλα σε αυτών που έχουν το δίκαιο και την νομιμότητα με το μέρος τους, μακάρι ως «πρόεδρος», συνέχισε, “να μην ήσασταν το άτομο που θα καλούσατε σε διάλογο με μια τρομοκρατική οργάνωση”, καταδικάζοντας την δήλωση του Τ/κ ηγέτη.

Καταδίκη από το κόμμα Αναγέννησης στα κατεχόμενα

Των αναρτήσεων Οκτάι και Τσελίκ ακολούθησε η ανακοίνωση του κόμματος Αναγέννησης στα κατεχόμενα, το οποίο με γραπτή δήλωση του γενικού του γραμματέα, Τουράν Μπουγιούκγιλμάζ καταδικάζει έντονα τις δηλώσεις Ακιντζί.

Επικρίνει επίσης την παράνομη ψευδο-«κυβέρνηση» που δεν έκανε δήλωση για την επέμβαση στη Συρία μέσω του παράνομου ψευδο-«υπουργικού συμβουλίου», αλλά οι παράνομοι ψευδο-«υπουργοί» από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και η παράνομη ψευδο-«βουλή» σιώπησε.

  • Η κεφαλή του ψευδοκράτους, συνέχισε, ακριβώς τέσσερις ημέρες μετά, ο κατοχικός «πρόεδρος» με μια «ατυχή – πατάτα δήλωση» έκανε τους εχθρούς της Τουρκίας να χαρούν και τους φίλους της να λυπηθούν. Είναι μια δήλωση, πρόσθεσε, ανάλογη με εκείνες των ΗΠΑ και της ΕΕ και δεν αντικατοπτρίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα των Τ/κ.

Με αυτή την δήλωση ο κ. Ακιντζί, πρόσθεσε ο γ.γ. του κόμματος Αναγέννησης, «έστειλε μήνυμα στις δυνάμεις και τις ομάδες από τις οποίες περιμένει στήριξη ενώ πλησιάζουν οι εκλογές». Είναι όμως ξεκάθαρο, συμπλήρωσε, ότι δεν θα αρκέσουν μόνες αυτές για να τον επανεκλέξουν.

Η ανάρτηση Ακιντζί που προκάλεσε αντιδράσεις

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του Τουρκοκύπριου κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου ο Ακιντζί απάντησε στις επικρίσεις που δεχόταν γιατί παρέμεινε σιωπηλός για τη στρατιωτική επιθετική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

Η ανάρτηση έγινε χθες βράδυ, την τέταρτη μέρα των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στην βόρεια Συρία, μετά από έντονες επικρίσεις εναντίον του κ. Ακιντζί κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο εντός της τ/κ πλευράς, όσο και στην Τουρκία.

  • Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που δεν θέλει το καλό της Τουρκίας και να απαλλαγεί από το πρόβλημα της τρομοκρατίας, αναφέρει ο κ. Ακιντζί, λέγοντας επίσης ότι «όπως είπα και στο παρελθόν, ακόμα και να πούμε το 1974 Ειρηνική Επιχείρηση, ήταν ένας πόλεμος και αυτό που έτρεχε ήταν αίμα. Τώρα αν πούμε Πηγή Ειρήνης, αυτό που τρέχει δεν είναι νερό, είναι αίμα. Γι’ αυτό το λόγο η μεγαλύτερή μου ευχή είναι άμεσα να μεσολαβήσει η διπλωματία και να αρχίσει ένας διάλογος».

Ο κ. Ακιντζί αρχίζει την ανάρτησή του γράφοντας ότι «τo να μένεις κάποτε σιωπηλός δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λέξεις να πεις, κάποτε οι καταστάσεις είναι τόσο μπερδεμένες που δεν είναι δυνατόν να αντιπαρέλθεις, αποφασίζοντας με ευκολία με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Σε περίπτωση δε που αυτά που θα πει κάποιος θα επηρεάσουν την κατάσταση, ίσως να χρειάζεται να μείνεις σιωπηλός».

Ωστόσο, συνεχίζει, δέχεται επικρίσεις για την τελευταία επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία, κάποιοι γιατί θέλουν να μάθουν την πολιτική του άποψη αλλά οι περισσότεροι – όπως γράφει – ανυπομονούν να το εργαλειοποιήσουν για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους, ενώ άλλοι έχουν αρχίσει τις θεωρίες σκευωρίας. Γι’ αυτό, σημειώνει, θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτο να ξεκαθαρίσει το τί σκέφτεται.

“Πριν απ’ όλα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος ανάμεσά μας που δεν θέλει το καλό της Τουρκίας και το να απαλλαγεί από το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Το ζήτημα είναι η απάντηση του ερωτήματος ποιο είναι το καλό της Τουρκίας κι αυτό μπορούν να το απαντήσουν σίγουρα αυτοί που μένουν στην Τουρκία”, συμπληρώνει.

  • Σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στη Συρία διαρκεί εδώ και 10 χρόνια αναφέρει ότι εάν το αίμα που χύνεται εδώ και 10 χρόνια εκεί, συνεχίσει να χύνεται, αυτό δεν θα μπορέσει να φέρει την ειρήνη. «Κατ’ εμένα ένα ευτυχισμένο και γαλήνιο μέλλον της Τουρκίας είναι εφικτό με μια τάξη (πραγμάτων) που θα δημιουργηθεί μέσα από έναν διάλογο με τους Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Τουρκμένους και όλους τους λαούς της περιοχής. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου η Συρία, εντός της εδαφικής ακεραιότητας θα υποστηρίζει τα σύνορά της, και η Τουρκία θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στα δικά της σύνορα».

Γι αυτό το λόγο, προσθέτει ο κ. Ακιντζί, πιστεύει ότι θα ήταν πολύ ωφέλιμο να φτιάξουν το συντομότερο και πάλι οι σχέσεις Τουρκίας – Συρίας, ενώ ευχήθηκε να καλυτερεύσουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες της περιοχής. Μια Τουρκία που δεν θα καβγαδίζει, αλλά θα συνεργάζεται με την ΕΕ, είναι για το καλύτερο όλων, αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Το 1974, γράφει, ήταν 27 χρονών και υπηρέτησε, όπως κάθε νεαρός Τ/κ τότε, στην στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας που έγινε λόγω της φασιστικής ελληνικής χούντας, όπως αναφέρει. Οι φίλοι του, συνεχίζει, έπεσαν δίπλα του νεκροί, ήρωες, στο Ντερέμπογιου (ο Πεδιαίος) στη Λευκωσία και ο ίδιος, όπως και πολλά παιδιά, έμαθαν τί σημαίνει πόλεμος βιώνοντάς τον.

  • «Γι’ αυτό και δεν θέλω να ζήσει καμιά κοινωνία τον πόνο του πολέμου. Δεν μπορώ να επιθυμώ να τρέχει αίμα από την μύτη κανενός παιδιού Τούρκου, Κούρδου ή Άραβα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί καταλήγει στην ανάρτησή του γράφοντας ότι «όπως είπα και στο παρελθόν, ακόμα και να πούμε το 1974 Ειρηνική Επιχείρηση, ήταν ένας πόλεμος και αυτό που έτρεχε ήταν αίμα. Τώρα αν πούμε Πηγή Ειρήνης, αυτό που τρέχει δεν είναι νερό, είναι αίμα. Γι’ αυτό το λόγο η μεγαλύτερή μου ευχή είναι άμεσα να μεσολαβήσει η διπλωματία και να αρχίσει ένας διάλογος».

ΚΥΠΕ
13/10/2019

Ο πόλεμος παραμένει όπως και αν ονομαστεί, λέει ο Ακιντζί για Συρία: Η αντιπαραβολή με το 1974

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: