Ο Ερντογάν δέχθηκε εκεχειρία 120 ωρών στη Συρία: 4,5 ώρες συνομιλιών με τον Μαικ Πενς

Ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας. EPA, STR




Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πένς μετά από 4,5 ώρες διαπραγμάτευσης, έπεισε τον Ταγίπ Ερντογάν να δεχθεί εκεχειρία στη Συρία. Η εκεχειρία θα διαρκέσει για τις επόμενες 120 ώρες.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε μέσω Twitter:

  • Εξαιρετικά νέα από την Τουρκία. Σε λίγο η συνέντευξηΤύπου του αντιπροέδρου Πενς και του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο. Σε ευχαριστώ Πρόεδρε Ερντογάν. Θα σωθούν εκατομμύρια ζωές.
  • Αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πριν από 3 ημέρες. Απαιτείτo να υπάρχει κάποια “σκληρή” αγάπη για να γίνει αυτό. Εξαιρετικά για όλους. Υπερήφανος για όλους!
  • Είναι μεγάλη ημέρα για τον πολιτισμό. Είμαι περήφανος για τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ότι επέμενα ακολουθώντας μια αναγκαία, αλλά κάπως ασυνήθιστη, πορεία. Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν αυτή τη συμφωνία για πολλά χρόνια. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν. Συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ!

Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε:

  • Δεν πρόκειται για εκεχειρία. Απλά κάνουμε μία παύση των επιχειρήσεων μας. Είναι μία παύση για 120 ώρες για να επιτρέψουμε στους YPG να φύγουν. Δεν είναι εκεχειρία.

Η Τουρκία θα αναστείλει για πέντε ημέρες την στρατιωτική της επίθεση στη βόρεια Συρία και θα την τερματίσει μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ανακοίνωσε από την Άγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

“Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για μια εκεχειρία στη Συρία”, δήλωσε ο Πενς σε δημοσιογράφους μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική επίθεση «θα σταματήσει τελείως όταν λήξει αυτή η αποχώρηση» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναστολής, διευκρίνισε.

Όλο το κείμενο της συμφωνίας

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

“Με την εφαρμογή (της εκεχειρίας), οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας”, τόνισε ο Πενς. “Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις” μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή πόλη Κομπάνι.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους. Όπως είπε, η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία “πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση” που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Αποφασίστηκε επίσης ότι οι Κούρδοι μαχητές των YPG θα αποχωρήσουν από μία περιοχή έκτασης 20 χιλιομέτρων. Ο κ. Πενς δήλωσε ότι ήδη ξεκίνησε η αποχώρησή τους.

Λόγω αυτής της συμφωνίας, ο κ. Πενς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία. Μόλις τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, ο κ. Τραμπ θα αποσύρει τις κυρώσεις που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα.

Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους μαχητές των YPG για τη συστηματική απόσυρσή τους από την ζώνη προστασίας. Δεν έγονε αμέσως γνωστό εάν οι Κούρδοι μαχητές δέχθηκαν τη συμφωνία ούτε πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή της.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία “πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση” που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Τραμπ: Εξαιρετικά νέα από την Τουρκία, εκεχειρία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Τουρκίας και ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: