Ο Ερντογάν αρνήθηκε αρχικά να δει Πενς και Πομπέο, αλλά μετά είπε ότι θα τους συναντήσει!

Ο Τουρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται σε μέλη του κόμματός του κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους στο τουρκικό κοινοβούλιο, Άγκυρα, Τουρκία, Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019. EPA, STR




Στον “πάγο” αρχικά έβαλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τις έως τώρα πληροφορίες που μιλούσαν για συνάντηση των δύο ανδρών.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το EHA και το Sky News, ο Τούρκος πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη συνάντησή του με την αμερικανική αποστολή απάντησε:

“Δεν θα τους συναντήσω. Θα συναντήσουν τους δικούς τους ομολόγους. Εάν έρθει ο Τραμπ εδώ, θα τον συναντήσω”.

Λίγο αργότερα διευκρινίστηκε ότι δεν κατάλαβε την …ερώτηση και ότι θα συναντήσει τον κ. Πενς.

President #Erdogan responded to the question of a SkyNews reporter about whether he will meet members of the #US delegation

Erdogan: “I will not meet them. They will meet their own counterparts. If Trump comes here, I will meet him.”

  • Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο χθες, ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Πενς θα είχε συνάντηση με τον Ερντογάν αύριο, Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, με στόχο να επιτύχει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία όπου η Άγκυρα έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, ο Ερντογάν, ο οποίος καλείται από τις δυτικές χώρες να σταματήσει την επίθεσή του στη Συρία, απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τις κουρδικές δυνάμεις και απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τα τουρκικά σύνορα.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι θα επανεξετάσει τη σχεδιαζόμενη για τον ερχόμενο μήνα επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει με μια αμερικανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.

  • Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε πως θα επανεκτιμήσει την πραγματοποίηση του ταξιδιού επειδή «τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» προς την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναμένεται στην Άγκυρα αύριο, Πέμπτη, για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την κίνηση Αμερικανών εισαγγελέων να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, ως «ένα παράνομο, άσχημο βήμα».

Ο αμετανόητος εισβολέας Ερντογάν θέτει και τελεσίγραφα στους Κούρδους για να μην τους “σφάξει”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: