Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με επέμβαση στη βόρεια Συρία: Η υπομονή μας εξαντλείται, δήλωσε

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του κατά την έναρξη του 27ου Κοινοβουλευτικού Νομοθετικού Έτους, Άγκυρα, Τουρκία, Τρίτη, 1η Οκτωβρίου 2019. Photo via tccb.gov.tr




Ευθεία επίθεση στις ΗΠΑ έκανε σήμερα Τρίτη, 1η Οκτωβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το θέμα της ζώνης ασφαλείας στη Συρία, προειδοποιώντας ότι η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται και προαναγγέλλοντας μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση στη γείτονα χώρα.

  • «Στη φάση αυτή, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε στον δικό μας δρόμο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

«Προσπαθήσαμε τα πάντα, ήμασταν πολύ υπομονετικοί», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε πλέον να χάσουμε ούτε λεπτό».

Τον Αύγουστο Ουάσινγκτον και Άγκυρα συμφώνησαν στην εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας μεταξύ των τουρκικών συνόρων και των περιοχών της Συρίας που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες στηρίζει η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση.

Ο Ερντογάν είχε προηγουμένως προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία δίνει προθεσμία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στη δημιουργία αυτής της ζώνης, τονίζοντας ότι διαφορετικά η Άγκυρα θα ξεκινούσε επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής.

  • Εκτός από την εκδίωξη του YPG από την τουρκοσυριακή μεθόριο, ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει να χρησιμοποιήσει αυτή τη ζώνη ασφαλείας για να εγκατασταθούν μέχρι και δύο εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες.

Συνέχισε κατηγορώντας τις χώρες της Δύσης ότι σκόπιμα αρνήθηκαν να μοιραστούν το βάρος των Σύριων προσφύγων, ενώ η Τουρκία υποδέχθηκε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι έτσι «γονάτισαν την Τουρκία».

  • Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε αναφέρει πριν από περίπου 10 ημέρες ότι οι προετοιμασίες για μια πιθανή επιχείρηση στη Συρία έχουν ολοκληρωθεί.

Εάν η επιχείρηση αυτή πραγματοποιηθεί, θα είναι η τρίτη που θα διεξάγει η Τουρκία στη Συρία από το 2016.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Anadolu, DPA

Μικρομεγαλισμοί Ερντογάν: Τώρα και προστάτης των απανταχού Τούρκων, νέες απειλές για Αν. Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: