Τα πρώτα θύματα της επίθεσης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία: Ήδη δύο νεκροί [photos, videos]

Στιγμιότυπο από την επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στην βορειοανατολική Συρία, Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019. Photo via Twitter, @CNNnewsroom




Τα πρώτα θύματα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον της Συρίας θρηνεί η βορειοανατολική Συρία, καθώς από τους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο πολίτες και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σήμερα Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, από τους βομβαρδισμούς.

Στα θύματα εντοπίστηκαν σε χωριό στα δυτικά περίχωρα του Ρας αλ Άιν, μιας περιοχής στα βόρεια σύνορα της Συρίας, όπως έγινε γνωστό από τη συμμαχία των Κούρδων και Αράβων μαχητών.

«Δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους, άλλοι δύο τραυματίστηκαν από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του χωριού Μισαράφα» γνωστοποίησαν στο Twitter οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

  • Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.

«Καλούμε όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού… να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν μια πιθανή, επικείμενη, ανθρωπιστική κρίση» τονίζουν οι SDF.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ρας αλ Άιν προς την επαρχία Χασάκα.

  • Νωρίτερα, στις 4:10 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ο ίδιος, μέσω twitter, την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στην Συρία με διαδοχικά μηνύματα. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να “εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή για τη χώρα” και συμπλήρωσε ότι “χάρη στην ασφαλή ζώνη που θα δημιουργήσουμε, θα εξασφαλίσουμε την επιστροφή των συριακών προσφύγων στις χώρες τους”.

  • Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε την απειλή του πραγματικότητα και εξαπέλυσε νέα στρατιωτική επιχείρηση στα εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (Σύριοι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν την επιχείρηση ‘Πηγή Ειρήνης’ στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν μέσω του Twitter.

Όσο για τις πρώτες πληροφορίες στα τουρκικά ΜΜΕ μιλούσαν για βομβαρδισμούς σε θέσεις Κούρδων από τουρκικά μαχητικά F-16.

  • Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ,  η επίθεση που ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε τις κουρδικές δυνάμεις σε επιφυλακή. Το γαλλικό πρακτορείο ανέφερε ότι τουρκικά στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονταν προς την επαρχία Σανλιούρφα στα βορειοανατολικά σύνορα με τη Συρία. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από τις κουρδικές δυνάμεις SDF  ήθελαν τα τουρκικά στρατεύματα να επιτίθενται σε σημεία από όπου είχαν αποχωρήσει οι αμερικανικές δυνάμεις.

Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα

Από την πλευρά τους, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», ανέφερε ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

  • Συγκεκριμένα, τα αεροπορικά πλήγματα διεξάγονταν εναντίον θέσεων σε βάθος 50 χλμ στη Συρία, στο Άιν Ίσα, όπως έγινε γνωστό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Πρόκειται για τουλάχιστον 25 μαχητικά που πετούσαν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τους SDF.

Τα τουρκικά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικές θέσεις και αμάχους στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπως και κοντά στις πόλεις Καμισλί και Άιν Ίσα, επισήμαναν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.

  • Εξάλλου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, ενώ έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τόνιζαν.

  • Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

  • Στο μεταξύ, μαρτυρίες φθάνουν από τα ξένα Μέσα που περιγράφουν τον τρόμο των πολιτών.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ οι κάτοικοί της πόλης την εγκαταλείπουν μαζικά.

  • Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή. Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.

  • Επιπλέον, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν ότι οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τους SDF, τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.

Για “σιδηρά πυγμή” μιλούν οι Σύριοι αντάρτες

Όσον αφορά στους συμμάχους της Τουρκίας στη βόρεια Συρία δήλωσαν ότι δεν θα επιδείξουν κανένα έλεος έναντι των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν τους άφησαν καμία επιλογή από το να τους πολεμήσουν.

  • «Πλήξτε τους με σιδηρά πυγμή, κάντε τους να γευτούν την κόλαση των πυρών σας» καλεί τους μαχητές του, σε μια ανακοίνωση, ο Εθνικός Στρατός, ένας συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων, τον οποίο χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Άγκυρα.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές από τη Συρία, που στηρίζουν την Άγκυρα, έχουν κινητοποιηθεί για να συμμετάσχουν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, έγινε νωρίτερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου τους. Οι μαχητές, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, συγκεντρώθηκαν σε έναν παλιό καταυλισμό προσφύγων στο Ακτσακαλέ.

Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν Γκάζι Ντάντεχ, τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Άνουαρ αλ Χακ που ανήκει στον Εθνικό Στρατό, τουλάχιστον 18.000 μαχητές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Παρακολουθείστε εδώ Live εικόνα από την επίθεση

 

Hellas Journal

Ερντογάν σε Πούτιν: Η επιχείρηση στη Συρία θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: