Μπλακ άουτ και πρόβλημα στις μετακινήσεις στην Αθήνα: Επελαύνει η κακοκαιρία στη χώρα [photos]

File Photo: Eπιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, προβλέπεται μέχρι την Παρασκευή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ο χειμώνας φαίνεται να μπαίνει δυναμικά με τις πρώτες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις να επελαύνουν προοδευτικά σε όλη τη χώρα. Ήδη πριν λίγη ώρα σημειώθηκε μπλακ άουτ εξαιτίας της κακοκαιρίας τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Από τα δυτικά της Αττικής επεκτάθηκε στον Αττικό ουρανό ένα βαρύ μαύρο σύννεφο, αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, της σύγκρουσης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών, προκαλώντας έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα που οδηγεί σε πολύ ισχυρές βροχές, ακόμη και σε χαλάζι, καθώς και σε έντονους κεραυνούς.

Εξάλλου, κλήσεις για 16 απεγκλωβισμούς και για πέντε απανλήσεις υδάτων έχει δεχθεί ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων στην Αθήνα, η πυροσβεστική έχει δεχθεί κλήσεις για 16 απεγκλωβισμούς και 5 απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, δεν λειτουργούν αυτήν την ώρα τα φανάρια στην περιοχή του Συντάγματος και στα Ιλίσια.

Προβλήματα στους ακόλουθους δρόμους

  • Βασ. Σοφίας – η κάθοδος (αυξημένη κίνηση)
  • Πανεπιστημίου (είναι κλειστή)
  • Σταδίου (είναι κλειστή)
  • Βασ. Αμαλίας (κλειστή προς Σύνταγμα)
  • Λ. Κηφισού – από παραλιακή έως Αθηνών (αυξημένη κίνηση)
  • Αθηνών – Λαμίας – κόμβος Καλυφτάκη έως Αθηνών – είσοδος (αυξημένη κίνηση)
  • Αθηνών – Λαμίας – Αθηνών έως κόμβος Καλυφτάκη – έξοδος (αυξημένη κίνηση)
  • Βασ. Κωνσταντίνου (αυξημένη κίνηση)

Τις επόμενες ώρες τα έντονα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στον Νομό Αττικής, καθώς βόρειοι άνεμοι από τα ανατολικά θα κάνουν πιο ευσταθή την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, βροχές σημειώνονται σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας και καταιγίδες εκδηλώνονται στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11 που ακολουθεί, όπου φαίνονται οι νεφώσεις που καλύπτουν την Ελληνική επικράτεια στις 08:15 ώρα Ελλάδας καθώς και οι κεραυνοί που καταγράφηκαν στο διάστημα 07:45-08:15 από το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Για το υπόλοιπο της Πέμπτης βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο σύνολο σχεδόν της χώρας. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται αρχικά στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, από το απόγευμα όμως θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο.

  • Από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, 1ης Νοεμβρίου, έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Στη συνέχεια και έως το μεσημέρι του Σαββάτου, 2 Νοεμβρίου, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν εκ νέου στο σύνολο της χώρας, με τα ισχυρότερα αυτών να αναμένονται στη Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, και την Πελοπόννησο.

Σήμερα οι χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν θα διαρκέσουν έως και τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, 1ης Νοεμβρίου, κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Στη συνέχεια και έως το απόγευμα της Παρασκευής, πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για το Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους μόνο σε πολύ μεγάλα υψόμετρα των ορεινών όγκων της χώρας. Πιθανότητα εμφάνισης υδροσιφώνων υπάρχει από το απόγευμα της Πέμπτης 31/10 έως το πρωί της Παρασκευής, 1ης Νοεμβρίου, στο Νότιο Αιγαίο.

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους μεγάλα ύψη ολικού υετού αναμένονται από το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου, έως και της πρώτες ώρες της Παρασκευής 1ης Νοεμβρίου, στην Αττική.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χαλάζι/χιόνι) που αναμένεται έως το βράδυ της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου.

 

 

Με πληροφορίες meteo/ΕΑΑ, ΕΜΥ

Τα πρώτα χιόνια πέφτουν σήμερα στα ορεινά: Βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις [χάρτες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: