Νύχτα χάους στο Σαντιάγο: Εμπρησμοί και συγκρούσεις για την τιμή του εισιτηρίου στο μετρό [videos, photos]

Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις στο μετρό, στο Σαντιάγο. EPA, Alberto Pena




Ο πρόεδρος της Χιλής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σαντιάγο σήμερα (βράδυ Παρασκευής τοπική ώρα) και ανέθεσε σε στρατιωτικό την ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια μετά μια ημέρα πλιάτσικου, εμπρησμών και συγκρούσεων με την αστυνομία λόγω της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό.

“Κήρυξα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, για τον σκοπό αυτό, όρισα τον υποστράτηγο Χαβιέρ Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο επικεφαλής της εθνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο Σεμπαστιάν σε μήνυμα στο προεδρικό μέγαρο.

Μερικές ώρες νωρίτερα το Σαντιάγο έγινε τόπος βίαιων συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων των δημοσίων συγκοινωνιών. Οι ταραχές ανάγκασαν τις αρχές να αποκλείσουν όλους τους σταθμούς του μετρό.

Πριν κλείσουν οι σταθμοί, οι εκκλήσεις πλήθαιναν προς το επιβατικό κοινό να μπει στα τραίνα χωρίς εισιτήριο, για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, που από 800 πέσος αυξήθηκε στα 830 πέσος (1,04 ευρώ) για τις ώρες αιχμής, μετά μια ήδη πρώτη αύξηση κατά 20 πέσος τον περασμένο Ιανουάριο.

“‘Όλο το δίκτυο έκλεισε λόγω των ταραχών και των καταστροφών που δεν επιτρέπουν ούτε τις ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους”, ανακοίνωσε μέσω Twitter η διαχειρίστρια εταιρία του μετρό μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σχεδόν σε όλους τους σταθμούς, που είναι 164, όπου πολλές μπάρες και πύλες στα μηχανήματα επικύρωσης των εισιτηρίων καταστράφηκαν.

Το μετρό του Σαντιάγο, το μεγαλύτερο (140 χλμ.) και το πιο σύγχρονο στη νότια Αμερική, θα μείνει κλειστό το Σαββατοκύριακο και ίσως ανοίξει σταδιακά την επόμενη εβδομάδα.

Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πεζή στο σπίτι τους, μερικές φορές διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, κάτι που προκάλεσε σκηνές χάους και απελπισίας.

Σε διάφορα μέρη της πόλης, διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων κατά τις οδομαχίες αυτές που ξέσπασαν έπειτα από πολύ καιρό στην πρωτεύουσα της Χιλής.

Ο πρόεδρος Πινιέρα αποκάλεσε τους διαδηλωτές “παραβατικούς”. “Αυτή η επιθυμία να σπάσουν τα πάντα δεν είναι διαμαρτυρία, είναι έγκλημα”, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Την Πέμπτη, 133 άτομα συνελήφθησαν για ζημιές μέσα στους σταθμούς του μετρό, οι οποίες υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 400 έως 500 εκατομμύρια πέσος (630.000 ευρώ).

Οι δημόσιες συγκοινωνίες χρησιμοποιούνται παρά πολύ στο Σαντιάγο, μια πόλη με μεγάλη ρύπανση και κυκλοφοριακή συμφόρηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa

Το αντιπολεμικό έπος 40 χρόνια μετά: «Αποκάλυψη Τώρα!» του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: