Νίκη Σοσιαλιστών στις βουλευτικές Πορτογαλίας: Εξασφάλισαν 108 έδρες επί συνόλου 230

File Photo: Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Πορτογαλία, ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος, Αντόνιο Κόστα, κάνει δηλώσεις σε εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, Λισαβόνα, Πορτογαλία. EPA, MIGUEL A. LOPES




Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 6 Οκτωβρίου στην Πορτογαλία με ποσοστό 36,34% των ψήφων και εξασφάλισε 108 έδρες από τις 230 του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Έπειτα από την καταμέτρηση των ψήφων των εκλογικών περιφερειών του εξωτερικού, το Σοσιαλιστικό Κόμμα περνά από τις 106 στις 108 έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (κεντροδεξιά) κερδίζει επίσης δύο έδρες, κάτι που δεν αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων στη Συνέλευση.

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, που είχε εκλέξει 86 βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές του 2015, είναι η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά με τους 108 βουλευτές του δεν φθάνει την απόλυτη πλειοψηφία των 116.

  • Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (κεντροδεξιά) ήρθε δεύτερο με ποσοστό 27,76% των ψήφων και 79 έδρες, έναντι 89 προηγουμένως, ενώ οι χριστιανοδημοκράτες των CDS-PP (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο – Λαϊκό Κόμμα) εξασφάλισαν το 4,22% των ψήφων και πέντε έδρες έναντι 18 προηγουμένως.

Το Μπλοκ της Αριστεράς παραμένει τρίτο κόμμα διατηρώντας τις 19 έδρες του με ποσοστό 9,52% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός Κομμουνιστών-Πρασίνων (CDU) έχασε έδαφος συγκεντρώνοντας το 6,33% των ψήφων και εκλέγοντας 12 βουλευτές από 17 το 2015.

Το κόμμα PAN, που προτάσσει την προστασία των ζώων και της φύσης, συγκέντρωσε ποσοστό 3,32% των ψήφων και αύξησε τις έδρες του από μία σε τέσσερις.

Τρία νέα κόμματα εισήλθαν στη Βουλή με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 1% των ψήφων και από μία έδρα το καθένα: το Chega! («Αρκετά!», λαϊκιστική δεξιά), η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία (φιλελεύθεροι) και το Livre (Ελεύθερο – αριστερά).

  • Στις εκλογές καταγράφηκε ποσοστό αποχής-ρεκόρ για βουλευτικές εκλογές, 51,43% έναντι 43,07% το 2015.

Ο Κόστα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2015 χάρη σε μια κοινοβουλευτική συμμαχία με κόμματα της αριστεράς, ετοιμάζεται να κυβερνήσει, αυτή τη φορά χωρίς να έχει συνάψει επίσημη συμφωνία με τους εταίρους του.

Θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους κατά περίπτωση, περιλαμβανομένης της ψήφισης των επόμενων προϋπολογισμών. Καθώς η σοσιαλιστική κοινοβουλευτική ομάδα είναι από μόνη της μεγαλύτερη από όλη τη δεξιά μαζί, θα μπορούσε να αρκεστεί στην αποχή των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων ώστε να περνάει τους νόμους.

Ο Κόστα, ο οποίος έχει λάβει ήδη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, στην οποία παραμένουν 14 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, σε σύνολο 19 χαρτοφυλακίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
17/10/2019

Λευκός καπνός για το Brexit: Στη δημοσιότητα το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: