Νέα προσπάθεια Τζόνσον να περάσει η συμφωνία του Brexit: Το μεσημέρι η συζήτηση επί του νομοσχεδίου

File Photo: Οι νέοι είναι αποδεικνύονται περισσότερο φιλοευρωπαϊστές με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις. EPA,FACUNDO ARRIZABALAGA




Μια τελευταία προσπάθεια να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για Brexit στις 31 Οκτωβρίου κάνει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον. Μετά από την άρνηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου να επιτρέψει νέα συζήτηση και ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέβαλε προς συζήτηση και ψήφιση το εφαρμοστικό νομοσχέδιο του Brexit. Η διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι.

  • Σκοπός του πρωθυπουργού είναι να πετύχει την έγκριση του νομοσχεδίου, που θα συνεπάγεται και έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης που εξασφάλισε από την ΕΕ, πριν από την 31η Οκτωβρίου, ώστε να μη χρειαστεί παράταση της διαδικασίας εξόδου.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση πρότεινε υπερκατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει ολοκλήρωση της συζήτησης και ψηφοφορία την Πέμπτη, ώστε στη συνέχεια το νομοσχέδιο να εξεταστεί από τη Βουλή των Λόρδων. Η κυβέρνηση θέλει τη συνέχιση των συνεδριάσεων την Τρίτη και την Τετάρτη μέχρι αργά τη νύχτα.

Ωστόσο, το 110 σελίδων νομοσχέδιο δημοσιοποιήθηκε μόλις στις 8 το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές να διαμαρτύρονται για τον ελάχιστο χρόνο που έχουν να μελετήσουν το κείμενο, αλλά και για τη μικρή διάρκεια των τριών ημερών που θα έχει το νομοθετικό σώμα για να συζητήσει έναν τόσο σημαντικό νόμο.

  • Ο κ. Τζόνσον προέτρεψε τους βουλευτές να αποδεχθούν το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι «το κοινό δεν θέλει άλλες καθυστερήσεις, ούτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες ούτε και εγώ». Εξέφρασε την ελπίδα το κοινοβούλιο να ψηφίσει σήμερα για την «ανάκτηση του ελέγχου» και για να δοθεί η προσοχή σε ζητήματα της καθημερινότητας.
  • Ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε από πλευράς του ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο για εφαρμογή του εξαιρετικά ελαττωματικού σχεδίου του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit. Είναι εξωφρενικό να αρνείται στο κοινοβούλιο την ευκαιρία να εξετάσει αναλυτικά όπως αρμόζει αυτή την απίστευτα σημαντική νομοθεσία».

Ο βετεράνος Συντηρητικός βουλευτής Κεν Κλαρκ σχολίασε πως αν η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αναλογιστεί μία πιο εκτεταμένη συζήτηση, «τότε δεν υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα να εξεταστεί η συμφωνία που έχει αποκτηθεί εντός του διαθέσιμου χρόνου».

Την έντονη αντίδρασή τους με το χρονοδιάγραμμα κατέγραψαν πολλοί ακόμα βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει το μεσημέρι και αναμένεται να κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών στη λεγόμενη «δεύτερη ανάγνωση» του νομοσχεδίου, στην ουσία δηλαδή μια έγκριση «επί της αρχής», ώστε να συνεχιστεί η νομοθετική διαδικασία.

Οι βουλευτές θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν το σφιχτό χρονοδιάγραμμα της νομοθετικής διαδικασίας που προτείνει η κυβέρνηση. Σε αυτή την ψηφοφορία, ωστόσο, εκτιμάται ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ήττας της κυβέρνησης. Εφόσον το χρονοδιάγραμμα αλλάξει, θεωρείται πρακτικά σχεδόν αδύνατη η υλοποίηση του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων Τζέικομπ Ρις-Μογκ τόνισε ότι «όποιος δεν ψηφίσει υπέρ της πρότασης (της κυβέρνησης) για το πρόγραμμα της νομοθετικής διαδικασίας, θα ψηφίζει για τη μη υλοποίηση του Brexit στις 31 Οκτωβρίου».

Εφόσον το νομοσχέδιο προχωρήσει στο επόμενο νομοθετικό στάδιο, η αντιπολίτευση θα επιδοθεί σε αυτό που ένας βουλευτής χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό ανταρτοπόλεμο», με υποβολή σειράς τροπολογιών.

Οι Εργατικοί έχουν πει ότι θα στηρίξουν τροπολογίες για παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση και για διεξαγωγή επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος με επιλογές είτε τη συμφωνία του Brexit στην τελική της μορφή, είτε την παραμονή στην ΕΕ.

Στην περίπτωση που κάποια από αυτές τις τροπολογίες υπερψηφιστεί, με πιθανότερη εκείνη για την τελωνειακή ένωση, πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα αποσύρει το νομοσχέδιο και θα επιδιώξει την πρόκληση εκλογών πιθανώς πριν από τα Χριστούγεννα.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο

Για τη συμφωνία Brexit οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν μετά την Βουλή των Κοινοτήτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: