Νέα γεώτρηση Γιαβούζ τη Δευτέρα προαναγγέλλει η Άγκυρα: Δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Photo via Twitter, @fatih_donmez, Υπουργείο Ενέργειας Τουρκίας




Στις 7 Οκτωβρίου ξεκινά τη γεώτρησή του το Γιαβούζ, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτσιγές, υποστηρίζοντας ότι η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και κατηγορεί την ε/κ πλευρά για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

  • Ο Τσαγατάι Ερτζιγές αναφέρει στον λογαριασμό του στο τουίτερ ότι “το Γιαβούζ θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο γεωτρήσεων στις 7 Οκτωβρίου 2019”. “Η περιοχή της γεώτρησης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως έχει καταγραφεί στα ΗΕ και η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική Εταιρεία Πετρελαίου με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα του κράτους το 2012”, υποστηρίζει.

Ο Τσατάι Ερτσιγιές αναφέρει ακόμη ότι “η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που διεκδικούν οι Ε/κ παρά τις προσπάθειές τους να τα παρουσιάσουν ως νερά της ΕΕ ή σύνορα, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι μονομερείς δραστηριότητες των Ε/κ από το 2003 παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ”, αναφέρει.

Προσθέτει ότι “αξίζει να υπενθυμιστεί η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ της 19ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τις επιχειρήσεις γεώτρησης του Γιαβούζ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα”.

ΚΥΠΕ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Άννα Ανδρέου

Ο θρασύς Οζερσάι απειλεί με νέες προκλήσεις από Δευτέρα: Το ίδιο “βιολί” για Κυπριακό-ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: