Νέα επώδυνη ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον: Οι βουλευτές ψήφισαν για καθυστέρηση του Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον απευθύνεται στο Κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία του Σαββάτου που του επέφερε βαρύ πλήγμα. UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Έχασε μια ακόμη μεγάλη  μάχη στο Κοινοβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον,  καθώς οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της καθυστέρησης του Brexit . Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, παρά την δυσμενέστατη γι’ αυτόν ψηφοφορία, εμφανίστηκε προκλητικός, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί νέα καθυστέρηση του Brexit. Οι εξελίξεις δεν μπορούν πλέον να προβλεφθούν.

Οι εκκλήσεις που είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Τζόνσον για την στήριξη της συμφωνίας που επέτυχε την τελευταία στιγμή με την ΕΕ για το Brexit, δεν έπιασαν τόπο.

Με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε η τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

  • Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Προκλητικός ο Τζόνσον 

Παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην διαπραγματευτεί παράταση του Brexit.

Σύμφωνα με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, ο Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να στείλει επιστολή στην ΕΕ ζητώντας παράταση του Brexit πέραν της προκαθορισμένης ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου.

Όμως ο Τζόνσον κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο και σήμερα παρέμεινε αμετακίνητος στη θέση του.

“Δεν θα διαπραγματευθώ καθυστέρηση με την ΕΕ κι ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Θα πω στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ ακριβώς αυτά που έχω πει στους πάντες τις τελευταίες 88 ημέρες που υπηρετώ ως πρωθυπουργός: ότι περαιτέρω αναβολή θα είναι κακή γι’ αυτή τη χώρα, κακή για την ΕΕ και κακή για τη Δημοκρατία”.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό». «Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή» κατέληξε.

Πριν την ψηφοφορία

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

  • Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Η κριτική του Τζέρεμι Κόρμπιν

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο (που του υπαγορεύει να ζητήσει παράταση στο Brexit) και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση.

Μόνον στην περίπτωση που σήμερα εγκρινόταν η συμφωνία με την ΕΕ ο Τζόνσον δεν θα ήταν υποχρεωμένος από το νόμο να ζητήσει από τις Βρυξέλλες καθυστέρηση του Brexit μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ώρα μηδέν για το Brexit: Οι βουλευτές ψηφίζουν για τη συμφωνία ΕΕ-Τζόνσον [live]

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: