“Ναι” Ρωσίας για επέμβαση ΗΠΑ στην εφαρμογή των συμφωνιών για ειρήνευση στην αν. Ουκρανία

File Photo: Γενική άποψη του Κρεμλίνου από την οροφή του ξενοδοχείου Κάρλτον Ριτζ στην Κόκκινη Πλατεία, Μόσχα, Ρωσία. EPA, SERGEI ILNITSKY




Η Ρωσία απορρίπτει την ιδέα της συμμετοχής των ΗΠΑ στον «σχήμα της Νορμανδίας» όχι όμως και τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ουάσιγκτον, στην διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία με το να ασκήσει την επιρροή της στο Κίεβο ώστε να εφαρμόσει η Ουκρανία τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

  • «Η άποψη περί ένταξης των ΗΠΑ σ’ αυτό το σχήμα δεν βρίσκει υποστήριξη», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Συν τοις άλλοις, αναμφίβολα οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους στο Κίεβο, ώστε να συμβάλουν στην ταχύτερη εφαρμογή εκ μέρους της Ουκρανίας των δεσμεύσεών της που απορρέουν από τις συμφωνίες του Μινσκ».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι οι βασικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της κατάστασης επικεντρώνονται στο «σχήμα της Νορμανδίας» (Ρωσία, Γερμανία, Ουκρανία και Γαλλία), και ότι «στην παρούσα στιγμή δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική επιλογή».

Μιλώντας στο φόρουμ «Διάλογος του Μίνσκ», ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επιχείρησε να δικαιολογήσει ενδεχόμενη συμμετοχή των ΗΠΑ στην διευθέτηση της κρίσης στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

  • «Γνωρίζετε σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στην Ουκρανία, όχι μόνο στο ζήτημα της Κριμαίας, του Ντονμπάς, στο ζήτημα της ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και γενικά σε όλες τις πολιτικές και οικονομικές διαδικασίες», δήλωσε ο Λουκασένκο και προσέθεσε ότι «εάν η Αμερική, η οποία έχει εμπλακεί σ αυτή την διένεξη, δεν αρχίσει να κινείται, τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας επίσης στις δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο ότι η Ρωσία προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για να μην γίνει η συνάντηση των ηγετών των χωρών του «σχήματος της Νορμανδίας, δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται γι’ αυτή την συνάντηση κορυφής, αλλά μια τέτοια συνάντηση πρέπει να προετοιμασθεί καλά για να είναι αποτελεσματική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Reuters
08/10/2019

Το μοιραίο λάθος του Τραμπ: Μόνος στο Λευκό Οίκο, κατάφερε να ενώσει τους πάντες εναντίον του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: