File Photo: Φωτογραφία από τουρκικό έδαφος δείχνει καπνό να αναδύεται από στόχους των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην πόλη Ρας αλ-Άιν στην Σανλιουρφά, Τουρκία. EPA, SEDAT SUNA




Μαζική μετακίνηση συριακών πληθυσμών καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε συνέχεια της στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων δήλωσαν ότι την Παρασκευή σκοτώθηκαν 23 μαχητές τους, στις μάχες απόκρουσης της τουρκικής επιθετικής επιχείρησης στα βόρεια της Συρίας, ενώ άλλοι 37 μαχητές τραυματίστηκαν. Ο αριθμός αυτός, ανεβάζει στους 45 τον συνολικό αριθμό των απωλειών για τις δυνάμεις SDF από την Τετάρτη.

Η υπό την ηγεσία των Κούρδων συριακή διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

  • Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Όσο για τον ΟΗΕ εκτιμούσε χθες ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στις πόλεις Ρας αλ Άιν και Τελ Αμπιάντ στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, οι μάχες μεταξύ των κουρδικών και τουρκικών δυνάμεων μαίνονται με τους καταγεγραμμένους νεκρούς άμαχους να φθάνουν τους 30. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με ποικίλους τρόπους και από τις δύο πλευρές.

  • Μάλιστα, σήμερα Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε φυλακή όπου κρατούνται αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στα βορειοανατολικά της Συρίας, όπου και διεξάγονται οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στην Βρετανία, αλλά και έναν Κούρδο αξιωματούχο.

Η έκρηξη έγινε έξω από την κεντρική φυλακή στην περιοχή Γκουαουράν, στην πόλη αλ-Χασακέχ, σύμφωνα με το παρατηρητήριο.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων έσπευσαν για την αποστολή ενισχύσεων στην φυλακή, προκειμένου να αποτρέψουν την διαφυγή κρατουμένων του Ισλαμικού Κράτους, πρόσθεσε το παρατηρητήριο. Δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες.

Ο εκπρόσωπος των SDF Μουσταφά Μπαλί, κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση.

Εξάλλου, αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται ακατάπαυστα στη συριακή πόλη Ρας αλ Αϊν. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης.

  • Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Ρας αλ Αϊν, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από τον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών έχουν εισέλθει στην τέταρτη ημέρα τους.

“Ο [Συριακός ανταρτικός] Εθνικός Στρατός έχει από σήμερα το πρωί, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κατοικημένες περιοχές,” δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Διαψεύδουν οι κουρδικές δυνάμεις SDF

  • Στο μεταξύ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων αρνούνται ότι οι ανταρτικές δυνάμεις που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν καταλάβει σήμερα κι ελέγχουν το κέντρο της πόλης Ρας αλ Αϊν, μετά την δήλωση Τούρκου αξιωματούχου ότι το κέντρο της πόλης έχει καταληφθεί.

Ο Μαρβάν Καμίσλο αξιωματούχος Τύπου του SDF, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις με την υποστήριξη των Κούρδων έχουν εισέλθει σε μία γειτονιά της Ρας αλ Αϊν, στην βιομηχανική περιοχή της πόλης.

  • Η περιοχή βομβαρδίστηκε για ώρες από το τουρκικό πυροβολικό, αναγκάζοντας τους Κούρδους να υποχωρήσουν σε τακτικό επίπεδο. “Τώρα, έχει αρχίσει η επίθεση των SDF και διεξάγονται σκληρές μάχες,” δήλωσε ο ίδιος στο Reuters. “Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην βιομηχανική περιοχή,” είπε ο ίδιος.

Η περιοχή βρίσκεται στο τμήμα της πόλης Ρας αλ Αϊν που είναι βρίσκεται πιο κοντά στα τουρκικά σύνορα.

  • Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πίσω τους πολίτες τους, που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και βρίσκονται στην Συρία, αλλά και να τους επιβάλλουν ποινές στις πατρίδες τους.

Ο Σεντόπ μίλησε στην διάρκεια της 3ης Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

  • Όσο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι η Συρία θα πρέπει να ελευθερωθεί από την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

“Ο οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στην επικράτεια ενός οποιοδήποτε κράτους, στην περίπτωση αυτή, της Συρίας, θα πρέπει να την εγκαταλείψει. Αυτό αναφέρεται σε όλα τα κράτη,” δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του ( RT, Arabik Sky News, Al Arabiya) αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδονται από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία είναι έτοιμες να αποχωρήσουν, μόλις η νέα νόμιμη συριακή κυβέρνηση ενημερώσει την Μόσχα ότι δεν χρειάζεται πλέον την βοήθειά της.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Επισιτιστικό Πρόγραμμα ΟΗΕ: Περισσότεροι από 100.000 εκτοπισμένοι μέχρι σήμερα στη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: