Μητσοτάκης: Ομόφωνη καταδίκη Τουρκίας για ΑΟΖ, στήριξη για μεταναστευτικές ροές [video]

File Photo: Η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό λέει ο κ. Μητσοτάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Zucchi Enzo




Ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία αποφάσισε το Συμβούλιο Κορυφής, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι.

Τόνισε, παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Μεταναστευτικές ροές

Σημείωσε πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

 

“Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών”, είπε ο πρωθυπουργός. “Δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες”, σημείωσε προσθέτοντας ότι “χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στην φύλαξη των συνόρων”.

Τόνισε τέλος πως η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη.

“Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες“, σημείωσε

Για τις μεταναστευτικές ροές ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ” υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν”.

Τουρκία και ΑΟΖ

Ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις είπε ο κ. Μητσοτάκης

Βόρεια Μακεδονία – Πρέσπες

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, αναφερόμενος στις εξελίξεις για Βόρεια Μακεδονία ότι δεν συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ όσο βρισκόταν στις Βρυξέλλες ενώ επανέλαβε  όσα είχε πει στον ομόλογό του ότι δεν θα θέσει – έστω και εάν είναι προβληματική- τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα. Απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

“Όχι” από την κυβέρνηση της Γερμανίας στο ελληνικό αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: