Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί κατά τη διάρκεια της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist, Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019. Photo via ERT web TV




Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019 ενώ μίλησε για την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

  • «Αναστέλλεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΦΠΑ σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες, όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006. Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη.

Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.

Το σχέδιο Ηρακλής

Μέσα σε μόλις 3 μήνες καταρτίσαμε το σχέδιο Ηρακλής και λάβαμε έγκριση Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ηρακλής πρωτοεφαρμόστηκε στην Ιταλία.

Αναμένουμε ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν αυτή τη βοήθεια. Και αισιοδοξούμε ότι ο Ηρακλής θα συμβάλει στην ταχεία μείωση κόκκινων δανείων.

Παρά την εικόνα αμηχανίας που συχνά προβάλλει η ήπειρός μας, εδώ στη χώρα μας διαμορφώνονται συνθήκες όχι μόνο σταθερότητας αλλά κυρίως προόδου, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

  • Και αν οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διστακτικές ενώπιον υπαρκτών προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμού, τόλμης και ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Διαθέτουμε πλέον τη γνώση, τη βούληση, τη συλλογική αυτογνωσία. Νικώντας στην πράξη το λαϊκισμό και τη δημαγωγία μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Όταν προς τα τέλη του 2014 η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε πίσω. Τώρα ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Καλά ξεμπερδέματα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ στην Ελλάδα ανανεωμένη κατέκτησε το 40% των ψήφων και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανέφερε και επισήμανε ότι αυτή η εξαίρεση σταθερότητας, είναι η πρώτη απάντησή μας στο ερώτημα της αποψινής συζήτησης. Είναι η μοίρα μας να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα», προσέθεσε.

«Θα ξεκινήσω με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή. Διατάξεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία και αφαιρούν σημαντικότατα εμπόδια για τους επενδυτές. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μετά τα μνημόνια που όχι μόνο έχει αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόζει το δικό της σχέδιο. Είμαστε αφέντες πια της μοίρας μας. Είναι ένα ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Έχει πάρει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού», είπε.

  • «Η Ελλάδα δεν ζητά πλέον από τους εταίρους της. Συζητά μαζί τους. Δεν είναι ακροατής αλλά δημιουργικός συνομιλητής. Αποτελούμε εκτός από εξαίρεση πολιτικής σταθερότητας, και μία εξαίρεση προόδου στην οικονομία. θα απεικόνιζα το σχέδιό μας για την οικονομία με ένα τρίγωνο. Στη μία πλευρά οι μεταρρυθμίσεις. Στη δεύτερη πλευρά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις μας για το τραπεζικό σύστημα.

Επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντας τουλάχιστον τετραετίας. Εμείς αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε. Ήδη οι πρώτες μας επιλογές επιβεβαιώνονται από όλα τα στοιχεία», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρνητική η συμφωνία των Πρεσπών όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, δηλώνει ο Μητσοτάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: