Μία διεθνής δύναμη ασφαλείας στη Συρία θα άλλαζε το παιγνίδι: Θα χάσουν Πούτιν και Ταγίπ

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Annegret Kramp-Karrenbauer στο Βερολίνο. EPA, FRIEDEMANN VOGEL μέσω ΚΥΠΕ




Σχόλιο του Constanze Stelzenmüller στην εφημερίδα Financial Times, που εκκινώντας από την πρόσφατη ασυνήθιστη και τολμηρή ιδέα της γερμανίδας υπουργού Αμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer για μια διεθνή δύναμη ασφαλείας στη Βορειοανατολική Συρία με σημαντική συμβολή της ίδιας της Γερμανίας, υποστηρίζει ότι η δυτική παθητικότητα δεν είναι μόνο ηθικά καταδικαστέα, αλλά βλάπτει τα συμφέροντα της ασφαλείας της Ευρώπης.

Μια εύλογου μεγέθους στρατιωτική δύναμη, σε συνδυασμό με τη σκόπιμη άσκηση σημαντικής πίεσης των ευρωπαϊκών κρατών στην Τουρκία και τη Ρωσία θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στην περιοχή.

Η συνέχιση της αδράνειας ωστόσο είναι αυξανόμενα επικίνδυνη. Και καθώς λένε στις ΗΠΑ, «εάν δεν έχεις μία θέση στο τραπέζι, τότε πιθανότατο είσαι στο μενού».

Μεταξύ άλλων στο σχόλιο αναφέρεται επίσης ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 180.000 Σύριοι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της τουρκικής εισβολής. Εάν οι μελλοντικές ανακωχές παραβιαστούν τόσο γρήγορα όσο συνέβη και με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας, είναι πιθανό να υπάρξουν τεράστια μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη που θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω εύθραυστες οικονομίες στην περιοχή των Βαλκανίων, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Τίτλος του κειμένου: A European security force in Syria is a courageous idea

Η νέα πραγματικότητα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ: Τα πράγματα μπορεί να πάνε ακόμα χειρότερα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: