Μεγάλες διαδηλώσεις στο Λίβανο κατά της κυβέρνησης και της διαφθοράς [video]

File Photo: Σε χωριά και πόλεις του Λιβάνου χιλιάδες άτομα βγαίνουν στους δρόμους εναντίον των τραπεζιτών. EPA, WAEL HAMZEH




Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Λιβάνου σήμερα Σάββατο, για τρίτη συνεχή ημερα αντικυβερνητικών διαμαρτυριών, κατευθύνοντας την αυξανόμενη οργή τους κατά της πολιτικής ελιτ την οποία κατηγορούν ότι οδηγεί τη χώρα στην οικονομική καταστροφή.

Στο κέντρο της Βηρυτού, διαδηλωτές κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και φώναζαν για την ανάγκη μιας νέας “επανάστασης”.

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις αυτές ήταν το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης – μεταξύ των οποίων και ένα τέλος στα μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsApp που όμως αποσύρθηκε στο μεταξύ.

Από το νότο μέχρι τα ανατολικά και τα βόρεια του Λιβάνου, πραγματοποιήθηκαν πορείες, στήθηκαν οδοφράγματα, κάηκαν λάστιχα αυτοκινήτων και σημειώθηκαν επιθέσεις σε προσόψεις καταστημάτων και τραπεζών. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους ενόπλου που είναι πιστοί στο σιϊτικό κίνημα Αμάλ. Δεν σημειώθηκαν ωστόσο συμπλοκές.

Σε πολλά πανό των διαδηλωτών αναγράφονταν “ενωμένοι ενάντια στους διεφθαρμένους πολιτικούς”.

“Η χώρα αυτή οδεύει προς την πλήρη κατάρρευση. Το καθεστώς αυτό απέτυχε να οδηγήσει το Λίβανο και πρέπει να ανατραπεί και να αντικατασταθεί”, δήλωνε στο πρακτορείο Reuters 32χρονος άνεργος διαδηλωτής.

Ο πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι έχει δώσει στους κυβερνητικούς εταίρους του διορία 72ωρών για να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις για αντιμετώπιση της κρίσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανόν να παραιτηθεί.

 Η Χεζμπολάχ
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα που απευθυνόταν στους διαδηλωτές, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασραλάχ, δήλωσε σήμερα ότι η η οργάνωσή του αντιτίθεται στην παραίτηση της κυβέρνησης και ότι η χώρα δεν έχει χρόνο για μια τέτοια ενέργεια, δεδομένης της οξείας οικονομικής κρίσης.

Με πληροφορίες από Reuters

Πανηγυρίζουν χιλιάδες Βρετανοί στο Λονδίνο: Ζητούν νέο δημοψήφισμα, είναι θυμωμένοι…

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: