Με το βλέμμα στραμμένο στο Ε.Κ. η Κύπρος: Κατά των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ

File Photo: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Οκτωβρίου, είναι στραμμένο το βλέμμα της Λευκωσίας, προσδοκώντας σε λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάσχεση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

«Αναμένουμε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα και με τα Συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου, θα ληφθούν αποφάσεις που θα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των επεμβάσεων της Τουρκίας» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου στο ΚΥΠΕ.

  • Είπε εξάλλου ότι ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει επικοινωνήσει και είχε διαβουλεύσεις με αριθμό Ευρωπαίων εταίρων, όπως τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, την Καγκελάριο τα Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Υπενθύμισε τέλος ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενέγραψε, μετά από αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ για το ζήτημα έγινε εκτενής αναφορά και κατά τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Λευκωσία.

  • Μιλώντας την Παρασκευή μετά από συνάντηση με τον κ. Τουσκ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Λευκωσία στο να έχει στο πλευρό της ενωμένη όλη την ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση στις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές δραστηριότητες, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς».

Από την πλευρά του ο κ. Τουσκ κάλεσε χθες την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, καθώς, όπως είπε, δεν υπονομεύουν μόνο τις πρόσφατες προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και τις σχέσεις της με την ΕΕ.

ΚΥΠΕ
12/10/2019

Έτοιμος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τριμερή συνάντηση ακόμη και εντός του Οκτωβρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: