Με πολυεθνικές ασκήσεις γύρω από «Πορθητή» και «Yavuz» απαντά η Λευκωσία στην Τουρκία

Τα τουρκικά γεωτρύπανα Φατίχ, και Γιαβούζ. Photo via Twitter, @tcsavunma, τουρκικο υπουργείο Άμυνας




Απάντηση σε νέα τουρκική πρόκληση με δύο νέες ναυτικές ασκήσεις κοντά στις παράνομες γεωτρήσεις των γεωτρύπανων «Yavuz» νοτιοδυτικά της Κύπρου και «Πορθητής» δυτικά της Κύπρου, έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, ανακοινώνοντας πολυεθνική άσκηση στα τεμάχια 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ, σε περιοχή που επικαλύπτει και τον στόχο «Σουπιά». Η Κύπρος δέσμευσε επίσης για διαδοχικές ασκήσεις και θαλάσσιο τμήμα δυτικά της Κύπρου κοντά στην περιοχή που βρίσκεται ο «Πορθητής», γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης στον Φιλελεύθερο.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία, εξέδωσε χθες δύο παράτυπες Navtex (στον χάρτη με κόκκινο χρώμα). Με την πρώτη, «δεσμεύει» περιοχή εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρίσκεται κοντά στο γεωτρύπανο «Πορθητής», για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού αύριο Τετάρτη. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω γεωτρύπανο, έχει ολοκληρώσει την προσπάθειά του στον δεύτερο στόχο δυτικά της Πάφου και αναμένεται ότι τα επόμενα 24ωρα θα μετακινηθεί.

Με δεύτερη παράτυπη Navtex, η Τουρκία «δέσμευσε» και δεύτερη περιοχή, επίσης στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός των τεμαχίων 1,2,6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, που φτάνει μέχρι το σημείο που βρίσκεται το γεωτρύπανο «Yavuz».

  • Η απάντηση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, ήλθε με την έκδοση δύο Navtex, για πολυεθνικές ασκήσεις σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις (στον χάρτη με κίτρινο χρώμα), εκ των οποίων η πρώτη δυτικά της Κύπρου και η δεύτερη νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Η πρώτη, αφορά πολυεθνικές ασκήσεις για τις 6,11,13,14 και 16 Νοεμβρίου η περιοχή που δεσμεύτηκε και πλησιάζει σχεδόν στην περιοχή που ενεργεί παράνομα ο «Πορθητής».

Η δεύτερη Navtex, αφορά μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα τεμάχια 2,3 και 13 και επικαλύπτει και τον στόχο «Σουπιά», όπου τον Φεβρουάριο του 2017 η Τουρκία με φρεγάδες εμπόδισε το γεωτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ να πραγματοποιήσει γεώτρηση. Σήμερα στα δικαιώματα του εν λόγω τεμαχίου έχει εισέλθει και η γαλλική TOTAL.

Αν και δεν υπάρχει καμία αναφορά ή επιβεβαίωση, δεν μπορεί παρά να είναι εύλογες οι υποθέσεις ότι, δεδομένης της μετακίνησης του «Πορθητή» από το σημείο δυτικά της Πάφου, η δέσμευση της περιοχής των τεμαχίων 2,3 και 13 περιλαμβανομένων της «Σουπιάς» αλλά και δεύτερου υποψήφιου στόχου στην περιοχή, του «Οκτάπους», να αποτελεί προληπτική ενέργεια.

Φιλελεύθερος-Πέτρος Θεοχαρίδης

Για ειρηνικό αγώνα απελευθέρωσης της Κύπρου, μίλησε από τη Λευκωσία ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: