Μαίνεται ο… πόλεμος των Navtex μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας: Η Λευκωσία έχει ακόμα “όπλα”

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαιρετά τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πόλεμος με Navtex, διενεργούν Κύπρος και Τουρκία. Αυτός ο… πόλεμος καθορίζει εν πολλοίς και το κλίμα που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Είναι προφανές πως η Λευκωσία θέλει να απαντά στις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, που πέραν από την παρουσία γεωτρύπανων και ερευνητικών πλοίων, φρεγατών δεσμεύει και περιοχές παράνομα για ναυτικές ασκήσεις. Αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στα πλαίσια της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή νέων τετελεσμένων.

  • Η Τουρκία, εξέδωσε προχθές δύο παράτυπες Navtex, με την πρώτη, «δεσμεύει» περιοχή εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρίσκεται κοντά στο γεωτρύπανο «Πορθητής», για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού σήμερα Τετάρτη. Η άλλη παράτυπη Navtex «δέσμευσε» και δεύτερη περιοχή εντός των τεμαχίων 1,2,6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, που φτάνει μέχρι το σημείο που βρίσκεται το γεωτρύπανο «Yavuz».

Με Navtex, δύο τον αριθμό, απάντησε η Λευκωσία. Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Navtex για δυο πολυεθνικές ασκήσεις. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η πρώτη, αφορά πολυεθνικές ασκήσεις για τις 6,11,13,14 και 16 Νοεμβρίου και η περιοχή που δεσμεύτηκε «αγγίζει» εκείνη στην οποία ενεργεί παράνομα ο «Πορθητής».

Η δεύτερη Navtex, αφορά μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα τεμάχια 2,3 και 13 και επικαλύπτει και τον στόχο «Σουπιά», όπου τον Φεβρουάριο του 2017 η Τουρκία με φρεγάδες εμπόδισε το γεωτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ να πραγματοποιήσει γεώτρηση. Σήμερα στα δικαιώματα του εν λόγω τεμαχίου έχει εισέλθει και η γαλλική TOTAL.

  • Αυτό το κλίμα μοιάζει περισσότερο με ανταρτοπόλεμο, στην προκειμένη περίπτωση στη θάλασσα, όπου διαδραματίζεται ένα παιχνίδι τακτικής αλλά και ουσίας.

Προχωρούν τα ενεργειακά
Σε σχέση με τα επόμενα βήματα στα ενεργειακά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, κυρίως προς την Τουρκία. Σε παρέμβαση του στην έναρξη των εργασιών της 4ηςΕυρω-Αραβικής Συνόδου, χθες στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, που ειρήσθω εν παρόδω επηρεάζονται και από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

  • «Είμαστε αποφασισμένοι, παρά τις τελευταίες προκλήσεις, να προχωρήσουμε απρόσκοπτα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν και θα ανακαλυφθούν, ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας».

Παράλληλα έσπευσε να αναφέρει πως «Ουδέποτε παραγνωρίσαμε ή παραγνωρίζουμε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας», παραπέμποντας στις προτάσεις που έχει υποβάλει προς την τουρκική πλευρά. Προτάσεις, που διασφαλίζουν πιθανά έσοδα από την πώληση του φυσικού αερίου στους Τουρκοκύπριους ανεξαρτήτως εάν επιλυθεί ή όχι το Κυπριακό. Μια κίνηση, που σαφώς λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη λύση, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έχει ούτως ή άλλως κέρδη είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι.

Είναι σαφές πως πολλά θα εξαρτηθούν και από τις εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες έχουν επενδύσει και θα επενδύσουν πολλά λεφτά για να έχουν αποτέλεσμα. Αυτό τον παράγοντα δεν μπορούμε να τον υποβαθμίζουμε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Οι γνωστές «σειρήνες» προτάσσουν ενεργειακό αντί του Κυπριακού: Όμως η Τουρκία τα θέλει όλα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: