Μα πόσο προβληματικοί είναι οι Αμερικανοί: Θα συνεχίσουν να πωλούν όπλα στους Τούρκους;

Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλλι, στο Πεντάγωνο. Photo via Pentagon




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκοπεύει συνεχίσει τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, παρά τις κλιμακούμενες διπλωματικές εντάσεις και τις οικονομικές κυρώσεις για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό του Πενταγώνου που μίλησε στην ιστοσελίδα Inside Defense. 

Ο αξιωματούχος είπε ότι το Πεντάγωνο αναμένει σύντομα τις “παρεκκλίσεις” (waivers) αυτές, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η «επίσημη σχέση» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, μίας συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Οι υποστηρικτές των πωλήσεων όπλων στην Άγκυρα δήλωσαν ότι διαφορετικά η Τουρκία θα καταφύγει στη Ρωσία για την αγορά των όπλων που χρειάζεται, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της επιτρέψουν να συνεχίσει να αγοράσει από την Αμερική.

Είναι μία έωλη και απαράδεκτη δικαιολογία, διότι η Ρωσία ναι μεν ενδιαφέρεται να πουλήσει τα όπλα της, αλλά στην περίπτωση αυτή γνωρίζει ότι θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των συμμάχων της, στη Συρία.

Βεβαίως, το Κογκρέσο αναμένεται να αντιδράσει με ισχυρό τρόπο, εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί. Μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: