Λίπος στους αεραγωγούς των πνευμόνων “πνίγει” τους παχύσαρκους, δείχνει έρευνα

File Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Οι άνθρωποι με παχυσαρκία “πνίγονται” με το ίδιο τους το λίπος, καθώς αυτό μπλοκάρει τους αεραγωγούς των πνευμόνων, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “European Respiratory Journal”, είναι η πρώτη που έδειξε ότι το λίπος μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αεραγωγών, εμποδίζοντας τις προσπάθειες αναπνοής.

  • Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι αυτοί που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άσθμα και συριγμό κατά την αναπνοή, αλλά οι αιτίες αυτής της κατάστασης παρέμεναν μέχρι σήμερα άγνωστες.

Η συγκεκριμένη έρευνα αναδεικνύει ότι ο λιπώδης ιστός μεταποιεί τη δομή των αεραγωγών, γεγονός που ενδέχεται να είναι από τους βασικούς λόγους αυξημένου άσθματος στους ανθρώπους με παχυσαρκία.

Ο Τζον Έλιοτ, συντάκτης της έρευνας και επικεφαλής ερευνητής του Νοσοκομείου Sir Charles Gairdner στο Περθ της Αυστραλίας, εξηγεί ότι στόχος της ερευνητικής αυτής προσπάθειας ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο η συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αεραγωγών των πνευμόνων σχετίζεται με το βάρος του σώματος.

  • Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν δεδομένα από ένα δείγμα 52 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 15 ατόμων που δεν είχαν άσθμα, 21 που είχαν άσθμα, αλλά πέθαναν από άλλα άιτια και 16 που πέθαναν από άσθμα.

Χρησιμοποιώντας χρωστική ουσία για την απεικόνιση των δομών 1.373 αεραγωγών, ώστε αυτοί να είναι ορατοί με μικροσκόπιο, οι ερευνητές εντόπισαν και ποσοστικοποίησαν τον παρόντα λιπώδη ιστό. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του κάθε συμμετέχοντα.

  • Διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα λίπους στους αεραγωγούς βρίσκεται σε γραμμική σχέση με το βάρος. Δηλαδή όσο περισσότερο είναι το βάρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η συσσώρευση λίπους στους αεραγωγούς. Φάνηκε επίσης ότι το αυξημένο λίπος τροποποιεί τη φυσιολογική δομή των αεραγωγών και οδηγεί σε φλεγμονή των πνευμόνων.

Ένας άλλος συντάκτης της μελέτης, ο Πίτερ Νομπλ, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, εξήγησε ότι μέχρι τώρα πιστευόταν ότι η σχέση του βάρους με το άσθμα και την επιδείνωσή του εξηγείτο από την άμεση πίεση του υπερβολικού βάρους στους πνεύμονες ή από μια γενική αύξηση της φλεγμονής των πνευμόνων. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ένας άλλος μηχανισμός παίζει ρόλο. Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στους αεραγωγούς των πνευμόνων εμποδίζει την αναπνοή και αυξάνει τη φλεγμονή.

  • Η ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία θέλησε να μελετήσει το συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου να μελετήσει στη συνέχεια αν αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να αναστραφούν με μια θεραπεία που βασίζεται στην απώλεια βάρους.

Ο καθηγητής Τιερί Τρόστερς, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Κοινότητας, τόνισε ότι τα αποτελέσματα του ερευνητικού αυτού εγχειρήματος είναι σημαντικά, καθώς δείχνουν πώς το να είναι κανείς παχύσαρκος ή υπέρβαρος επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος.

“Πραγματικές αλλαγές στους αεραγωγούς συνδέονται με την παχυσαρκία”, δήλωσε ο ίδιος.

Η Έμα Ρούμπαχ, επικεφαλής σύμβουλος υγείας του βρετανικού οργανισμού για το Άσθμα “Asthma UK”, υποστηρίζει ότι αν κανείς έχει πρόβλημα με το βάρος του και υποφέρει από άσθμα, η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος τόσο για διαχείριση του βάρους όσο και για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος (βήχας, συριγμός κλπ), που μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή κρίσεις άσθματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το να είναι κανείς δραστήριος αυξάνει την ισχύ των πνευμόνων του και μειώνει τη δύσπνοια. Η άσκηση επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων και των ιών – σημαντικών αιτιακών παραγόντων για το 80% των περιστατικών άσθματος.

Η Ελίζαμπεθ Σέιπι, από την Βρετανική Θωρακική Εταιρεία, τόνισε ότι η όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση της παχυσαρκίας παγκοσμίως ενδέχεται να εξηγεί το γιατί το άσθμα παραμένει μια πολύ συνήθης ιατρική κατάσταση.

Η ίδια φιλοδοξεί ότι στο μέλλον θα γίνουν πιο εκτεταμένες έρευνες πάνω στο ζήτημα, με μεγαλύτερες ομάδες ασθενών και λαμβάνοντας υπόψη και άλλες αναπνευστικές νόσους εκτός του άσθματος.

ΑΠΕ – ΜΠΕ,  Telegraph, BBC

Μελέτη: Σχεδόν δύο στις τρεις χώρες δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε αίμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: