Λίντα Μακάρτνεϊ: Οι διάσημοι Χέντριξ και Τζάγκερ μέσα από το φακό της σε έκθεση στη Γλασκόβη

Ο Πολ ΜακΆρντεϊ, σε φωτογραφία της Λίντα. Photo via rollingstone.com




Η Λίντα Μακάρτνεϊ, σύζυγος του Πολ, ήταν επαγγελματίας φωτογράφος. Είχε στρέψει τον φακό της στην ροκ αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960. Μετά τα εγκαίνια της πρώτης αναδρομικής έκθεσης φωτογραφιών της στο Ηνωμένο Βασίλειο, το διάσημο «Σκαθάρι» δωρίζει 14 φωτογραφίες της -εκ των οποίων τρεις τραβήχτηκαν στη Σκωτία- στο Glascow Museums.

Η έκθεση «The Linda McCartney Retrospective» στην Kelvington Art Gallery and Museum δίνει την ευκαιρία για ένα προσωπικό βλέμμα στη ζωή πασίγνωστων ροκ σούπερσταρ, όπως ο Τζίμι Χέντριξ και ο Μικ Τζάγκερ. Αναδεικνύει, παράλληλα, το ταλέντο της ως φωτογράφου, το οποίο συχνά επισκιαζόταν από τη μουσική προσωπικότητα του συζύγου της. Με αυτήν την έκθεση, ο Πολ ελπίζει να αποκαταστήσει τη φήμη της και βοήθησε μαζί με τις κόρες τους, Στέλλα και Μαίρη, στην οργάνωσή της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δωρεά του στο μουσείο της Γλασκόβης.

Τον φακό της φωτογραφικής μηχανής της, η Λίντα Μακάρτνεϊ έστρεφε και στους φίλους της και στην οικογένειά της και μέσα από την τέχνη της εξέφραζε και την αγάπη της για το φυσικό τοπίο και τα ζώα. Το 1968, έγραψε ιστορία καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα φωτογράφος με έργο της στο εξώφυλλο του The Rolling Stone (μια εμβληματική φωτογραφία του Έρικ Κλάπτον). Μετά από λιγότερο από μια δεκαετία, η ίδια και ο Πολ εμφανίστηκαν στο εξώφυλλο του περιοδικού ως νιόπαντροι, και η Λίντα έγινε ο πρώτος φωτογράφος που φωτογράφισε για το εξώφυλλο του The Rolling Stone και, ταυτοχρόνως, εμφανιζόταν στη φωτογραφία.

Η έκθεση «The Linda McCartney Retrospective» ολοκληρώνεται στις 12 Ιανουαρίου 2020.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βασίλης Τσεκούρας

Η νέα εκδοχή του θρυλικού The Cotton Club του Κόπολα, το encore του, στις σκοτεινές αίθουσες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: