Λευκός καπνός για το Brexit: Στη δημοσιότητα το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας

File Photo: Ο Μπόρις Τζόνσον (Α) και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Δ) EPA, JULIEN WARNAND




Βρέθηκε η “χρυσή τομή” ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ για μία συμφωνία στο Brexit. Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΒ για ένα αναθεωρημένο κείμενο που αφορά το backstop για τη Β.Ιρλανδία και την πολιτική διακήρυξη για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – ΗΒ ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να την υιοθετήσει.

Η Συμφωνία θα τεθεί υπόψιν των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προς επικύρωση σήμερα και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο των κοινοβουλευτικών εγκρίσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ θα απευθυνθεί στον Τύπο στις 13:50 (τοπική ώρα Βρυξελλών) για το ίδιο θέμα.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Σε επιστολή του ο Γιούνκερ δήλωσε είναι ώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαζυγίου και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το σαββατοκύριακο.

«Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που επαναφέρει τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο Τζόνσον, μετά τη θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους μίας συμφωνίας για το Brexit.

«Έχουμε μια σπουδαία νέα συμφωνία, που φέρει και πάλι πίσω τον έλεγχο», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

To περιεχόμενο της αναθεωρημένης συμφωνίας ΕΕ- ΗΒ έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν

H Koμισιόν συνιστά και επίσημα σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (της σύνθεση τους άρθρου 50) να εγκρίνει τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο διαπραγματευτών σχετικά με τη Συμφωνία Αποχώρησης (ΣΑ), συμπεριλαμβανομένου ενός αναθεωρημένου πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία / Βόρειο Ιρλανδία (μέχρι πρότινος γνωστό ως “backstop”) και να εγκρίνει μια αναθεωρημένη πολιτική δήλωση σχετικά με το πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας ΕΕ- Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία αυτή προστατεύει πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και αποφεύγει κάθε ρυθμιστικό και τελωνειακό έλεγχο στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Σε ότι αφορά την αναθεωρημένη πολιτική δήλωση, η κύρια αλλαγή στην Πολιτική Δήλωση αναφέρεται στις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η σημερινή βρετανική κυβέρνηση επέλεξε ένα μοντέλο βασισμένο σε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA).

Νέο στοιχείο ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα “νέο μηχανισμό “συναίνεσης”, ο οποίος θα δώσει στα μέλη της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας αποφασιστική φωνή για τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ στη Βόρειο Ιρλανδία. Η Κομισιόν θα βρίσκεται σε στενή επαφή με την ιρλανδική κυβέρνηση σε αυτό το σημείο.

“Η λύση αυτή ανταποκρίνεται στις μοναδικές συνθήκες που επικρατούν στη νήσο της Ιρλανδίας με στόχο την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας”, αναφέρει η Κομισιόν. Το αναθεωρημένο πρωτόκολλο παρέχει μια νομικά επιχειρησιακή λύση που αποφεύγει τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας, προστατεύει την οικονομία του συνόλου των νησιών και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της και διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

“Όλα τα άλλα στοιχεία της συμφωνίας απόσυρσης παραμένουν αμετάβλητα ως προς την ουσία, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018”, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν.

“Η ΣΑ περιέχει ασφάλεια δικαίου για τα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, τη διακυβέρνηση, τα πρωτόκολλα για το Γιβραλτάρ και την Κύπρο, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων διαχωρισμού” ξεκαθαρίζεται.

H Kομισιόν ζητά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη συγκατάθεσή του για τη συμφωνία αυτή, σε συνέχεια των εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κομισιόν και των διαπραγματευτών του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες ημέρες.

Αναλυτικά η αναθεωρημένη πολιτική δήλωση προβλέπει ότι η Βόρειος Ιρλανδία “θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με ένα περιορισμένο σύνολο κανόνων σχετικά με την ενιαία αγορά της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων: η νομοθεσία για τα εμπορεύματα, οι υγειονομικοί κανόνες για τους κτηνιατρικούς ελέγχους, εμπορία, ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης όσον αφορά τα εμπορεύματα, καθώς και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις”.

Όσον αφορά τα τελωνεία, το ενιαίο τελωνειακό έδαφος ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, όπως συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2018, αφαιρέθηκε από το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, κατόπιν αιτήματος της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου βρήκαν τώρα έναν νέο τρόπο επίτευξης του στόχου της αποφυγής τελωνειακών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει μέρος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι η κύρια αλλαγή στην Πολιτική Δήλωση αναφέρεται στις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η σημερινή βρετανική κυβέρνηση επέλεξε ένα μοντέλο βασισμένο σε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA).

Η πολιτική δήλωση προβλέπει μια φιλόδοξη ΣΕΣ με μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναφέρει ότι οι ισχυρές δεσμεύσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού πρέπει να διασφαλίζουν τον ανοικτό και δίκαιο ανταγωνισμό. Η ακριβής φύση των δεσμεύσεων θα είναι ανάλογη με τη φιλοδοξία της μελλοντικής σχέσης και θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική συνδεσιμότητα και τη γεωγραφική εγγύτητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να εγκρίνει την αναθεωρημένη Συμφωνία Απόσυρσης στο σύνολό της, καθώς και να εγκρίνει την αναθεωρημένη Πολιτική Διακήρυξη για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης.

Πριν τεθεί σε ισχύ η ΣΑ, πρέπει να επικυρωθεί από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Για την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επιτρέψει την υπογραφή της ΣΑ, πριν την αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συναίνεσή του. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία σύμφωνα με τις δικές του συνταγματικές ρυθμίσεις.

Ο Michel Barnier, ο επικεφαλής διαπραγματευτής παρουσιάζοντας στον Τύπο τη συμφωνία δήλωσε: “είχαμε δύσκολες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες. Καταφέραμε να βρούμε λύσεις που να σέβονται πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Δημιουργήσαμε μια νέα και νομικά λειτουργική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων και την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί της Ιρλανδίας. Είναι μια λύση που λειτουργεί για την ΕΕ, για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία “.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Το DUP διατηρεί αμετάβλητη την θέση του για την συμφωνία

Το προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, σύμμαχος των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι είναι αντίθετο με την συμφωνία, την δεύτερη συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου.

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρεια Ιρλανδίας θα ζητηθεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.

Η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι, δηλώνει ο ηγέτης των Εργατικών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.

Ενθαρρυντική είδηση η συμφωνία για το Brexit, δηλώνει ο Ολλανδός πρωθυπουργός

Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση ότι υπάρχει μια συμφωνία, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

«Τώρα πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες. Αλλά από μόνο του είναι πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε δήλωσε: «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου…Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά».

“Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες –για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου”, πρόσθεσε ο Ρίνε.

Τζέικομπ Ρις-Μογκ: Η νέα συμφωνία αναμένεται να καθησυχάσει τις ανησυχίες του DUP

Η Βρετανία εξασφάλισε μια καλή συμφωνία με την ΕΕ η οποία εγγυάται ότι όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανήκει σε μια τελωνειακή ένωση, δήλωσε σήμερα ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο αρμόδιος υπουργός για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι αναμένεται να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το DUP ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την συμφωνία που προτείνουν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ. Ωστόσο ο Ρις-Μογκ σημείωσε ότι το γεγονός ότι το ιρλανδικό backstop, όπως είναι γνωστό το δίχτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, αφαιρέθηκε από την συμφωνία θα πρέπει να είναι καθησυχαστικό.

“Είναι πραγματικά μια συναρπαστική και θετική συμφωνία. Αφαιρεί το αντιδημοκρατικό backstop. Αυτή είναι μια τεράστια πρόοδος για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα εξασφαλίσει ότι θα είμαστε μία επικράτεια σε μία τελωνειακή ένωση”, σημείωσε ο Ρις-Μογκ μιλώντας στο κοινοβούλιο.

“Ελπίζω ότι και οι φίλοι μου στο DUP θα κρίνουν ότι αυτό που κάνει (η συμφωνία αυτή) για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτι που τους προσφέρει ανακούφιση και υποστήριξη”, υπογράμμισε.

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ χαιρετίζει τη συμφωνία

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για το Brexit, που επιτεύχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

«Είναι μια συμφωνία που αναγνωρίζει όλα τα ζητήματα που εγείρουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι μια συμφωνία που θα προστατεύσει τους πολίτες σε αυτό το νησί, θα προστατεύσει την ειρήνη σε αυτό το νησί και θα προστατεύσει το εμπόριο σε αυτό το νησί», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι.

Εμανουέλ Μακρόν: Έχουμε καλές ειδήσεις σήμερα

Έχουμε καλά νέα σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

«Η συμφωνία πρέπει τώρα να εξηγηθεί από τεχνικής άποψης, να παρουσιαστεί από πολιτικής άποψης. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ώρες. Σε ό,τι με αφορά, είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε να τη βρούμε και αρκετά βέβαιος ότι μπορεί να επικυρωθεί από το βρετανικό και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε: «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός. Είναι στον χαρακτήρα μου, στην ιδιοσυγκρασία μου, διότι γνωρίζω από εμπειρία ότι ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες….τώρα είναι απαραίτητο το βρετανικό Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

“Όχι” από το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας στη νέα συμφωνία για το Brexit που προτείνουν Τζόνσον-ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: