Κύπρος και Ελλάδα αποφασισμένες να αγωνιστούν κατά νέων μορφών φασισμού, είπε ο Συλλούρης

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Κορυφαία πράξη αντίστασης του ελληνισμού απέναντι στον φασισμό της Ιταλίας και της Γερμανίας που καταστρατήγησε κάθε έννοια δικαίου, με στόχο την καθυπόταξη των λαών, για την εξυπηρέτηση των εδαφικών διεκδικήσεων και συμφερόντων τους, χαρακτήρισε τον αγώνα του 1940 ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • Ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι παρόμοιες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται δυστυχώς σήμερα από άλλους σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου και αυτό καθιστά την ιστορική ανάμνηση περισσότερο επίκαιρη. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι οι Έλληνες ιστορικά αγωνίζονται με την ψυχή τους απέναντι σε φασιστικές νοοτροπίες των ισχυρών και αυτό, υποστήριξε ότι αποτελεί την καλύτερη απάντηση στον λεγόμενο «ορθολογισμό» που, αντί του ορθού, του λογικού, του εθνικού και του αξιοπρεπούς, προτείνει, όπως είπε, την εκλογίκευση της αποδοχής, της παράδοσης και του εξευτελισμού κρατών και λαών.

Ακολούθως, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Κυπρίων στους αγώνες της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι την επανάσταση του 1821 και από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο ενώ έκανε ειδική αναφορά στους Κύπριους που πολέμησαν με τις συμμαχικές δυνάμεις κατά των δυνάμεων του Άξονα.

«Οι Κύπριοι πολέμησαν σε διάφορα πολεμικά μέτωπα, σε όλο τον κόσμο: στη Γαλλία, στην Ελλάδα, σε διάφορες χώρες της Αφρικής, στη Μέση Ανατολή και στην Ιταλία. Ειδικά οι Kύπριοι ημιονηγοί διακρίθηκαν στην εκκένωση της Δουνκέρκης, στη μάχη του Κερέν, στην Αβησσυνία, και στις φονικές μάχες του Κασίνο, στην Ιταλία. Ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται σε 20 000 περίπου, ανάμεσά τους και 800 γυναίκες. Αψευδής και πικρός μάρτυρας της κυπριακής συμβολής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ο κατάλογος των 374 Κυπρίων πεσόντων του βρετανικού στρατού. Οι τάφοι τους βρίσκονται σε 71 κοιμητήρια 24 χωρών του κόσμου, ακόμη και στην Ινδία, στην Κίνα και στη Σιγκαπούρη. Στην Ελλάδα βρίσκονται οι τάφοι 100 Κυπρίων, σχεδόν όλοι στο συμμαχικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου και μερικοί στη Σούδα, στην Κρήτη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

  • Ο κ. Συλλούρης τόνισε στη συνέχεια ότι ακραία περίπτωση σύγχρονης μορφής φασιστικής συμπεριφοράς κράτους αποτελεί η Τουρκία, με τις εντάσεις που προκαλεί σε καθημερινή βάση αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας στο Αιγαίο όσο και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο. «Σήμερα η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να καταστεί περιφερειακή δύναμη στην περιοχή μας, για την εξυπηρέτηση των δικών της στόχων και συμφερόντων, καταστρατηγεί θρασύτατα το διεθνές δίκαιο εκτοξεύοντας καθημερινά απειλές στο Αιγαίο, στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη βόρειο Αφρική. Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα ολοένα και εντείνεται, με τα τουρκικά πλοία και αεροσκάφη να προβαίνουν καθημερινά σε παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο εθνικό χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο τις χώρες μας», σημείωσε.

«Δηλώνουμε αποφασισμένοι, Κύπρος και Ελλάδα, όπως αγωνιστήκαμε ενάντια στον φασισμό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι να αγωνιστούμε ενάντια και στις νέες μορφές φασισμού, όπως αυτές εκφράζονται στις μέρες μας και εις βάρος μας από την Τουρκία», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

ΚΥΠΕ
23/10/2019

Δημιουργία θεσμού ανάπτυξης της ελληνικής γλώσσας προωθούν Χατζηγιάννης, Στύλιος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: