Κύπριοι, Αρμένιοι και Κούρδοι της Βρετανίας καταδικάζουν την τουρκική εισβολή στη Συρία

File Photo: Έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη βορειοδυτική Συρία ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. EPA, ERDEM SAHIN




Κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία εξέδωσαν η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ηνωμένου Βασιλείου και η οργάνωση Ειρήνη στο Κουρδιστάν, που εκπροσωπούν τις αντίστοιχες τρεις κοινότητες στη Βρετανία.

«Η παράνομη εισβολή της Τουρκίας έχει ήδη προκαλέσει τους θανάτους πολλών χιλιάδων αμάχων, έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και οδήγησε στην απελευθέρωση τρομοκρατών του ISIS από τις φυλακές. Ανησυχούμε επίσης βαθύτατα και εκφράζουμε αποτροπιασμό για τις αναφορές περί παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στη Συρία, περιλαμβανομένων μαζικών εκτελέσεων και εξαναγκαστικών δημογραφικών αλλαγών μετά από την εισβολή – και τα δύο συνιστούν εγκλήματα πολέμου», αναφέρει η κοινή δήλωση Κυπρίων, Αρμενίων και Κούρδων της Βρετανίας.

Σημειώνεται επίσης ότι στο στόχαστρο των τουρκικών δυνάμεων είναι κυρίως Κούρδοι και χριστιανικές μειονότητες που πολέμησαν κατά των ισλαμιστών και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή.

Εκφράζεται επιπλέον η αλληλεγγύη προς τον κουρδικό λαό έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και επισημαίνεται η ανάγκη για απρόσκοπτη παρουσία των οργανώσεων αρωγής στην περιοχή λόγω της δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης.

Η κοινή δήλωση τονίζει ότι αυτές οι επιθετικές ενέργειες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένων των πρόσφατων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και το καταδικαστέο ιστορικό αντιμετώπισης εθνικών μειονοτήτων στην περιοχή (αρμενικής, ασσυριακής, ελληνικής, κατοχή βόρειας Κύπρου) με φρικαλεότητες για τις οποίες η Τουρκία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη.

«Όταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας μένει ατιμώρητο θα επαναληφθεί. Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές άδειες εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία και να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις ώστε να αποτρέψει την Τουρκία από τις επιθετικές και αυταρχικές πολιτικές της», σημειώνει η δήλωση, η οποία προτρέπει επίσης την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, καθώς και να επιτρέψει μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Κατάλυση κάθε έννοια δικαίου από το ψευδοκράτος: «Αγόρασε» την έπαυλη Όραμς στη Λάπηθο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: