Κρίση στο μεταναστευτικό στις ΗΠΑ: Υψηλό έντεκα ετών κατέγραψαν οι συλλήψεις

EPA/Carlos Lopez




Οι συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό αυξήθηκαν κατά 88% το οικονομικό έτος 2019, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την κατάσταση ως κρίση, καθώς δημοσιοποιούσαν το τελευταίο μέτρο για την αντιμετώπιση της αυξητικής τάσης: επίσπευση των απελάσεων των αιτούντων άσυλο.

  • Ο αριθμός των ανθρώπων που συνελήφθησαν ή επέστρεψαν πίσω από τα αμερικανικά σύνορα κατέγραψε μία πραγματική μηνιαία μείωση κατά 64% στις 52.546 τον Σεπτέμβριο, απέναντι στην μεγαλύτερη αύξηση που είχε καταγραφεί τον περασμένο Μάιο, καθώς οι μεταναστευτικές ροές, τυπικά μειώνονται εξαιτίας των καλοκαιρινών συνθηκών του καλοκαιριού.

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών κατέγραψε ετήσια αύξηση κατά 4% σε σύγκριση με τον αριθμό των μεταναστών τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ οι συλλήψεις για το οικονομικό έτος που τερματίστηκε τον Σεπτέμβριο κατέγραψαν υψηλό έντεκα ετών.

Τόσο οι συλλήψεις στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, όσο και οι απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου που καταγράφηκαν συνολικά, έφτασαν στις 977.509.

Περίπου το 50% των συλληφθέντων κατά το μήνα Σεπτέμβριο ήταν παιδιά ή οικογένειες μεταναστών, αρκετοί από τους οποίους προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ με τη καθοδήγηση των καρτέλ παράνομης διακίνησης ανθρώπων, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Πέρεζ αναπληρωτή επιθεωρητή της συνοριακής υπηρεσίας (CBP).

“Αυτοί κερδίζουν χρήματα στις πλάτες αυτού του αδύναμου πληθυσμού και για το λόγο αυτό, αποτελεί ακόμη, μία κρίση,” δήλωσε ο ίδιος μιλώντας σε μία ενημέρωση με την παρουσία κι άλλων μελών της ίδιας υπηρεσίας στο συνοριακό σταθμό του Ελ Πάσο.

Ο υπηρεσιακός επίτροπος Μαρκ Μόργκαν δήλωσε ότι κατά μέσο όρο 1.400 άνθρωποι συλλαμβάνονται καθημερινά, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους ασφάλειας που υπάρχουν.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης ως ένα κεντρικό στόχο της πολιτικής του, τόσο για την πρώτη του θητεία, όσο και για την επανεκλογή του, το 2020.

Τόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι, όσο και υπέρμαχοι της μετανάστευσης υποστηρίζουν ότι η πολιτική που εφάρμοσε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και η συνεργασία του με το Μεξικό, έχουν συμβάλλει στην μείωση του αριθμού των συλλήψεων μεταναστών στα σύνορα, κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Έκθεση για ΗΠΑ: Μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά τέσσερις μήνες σε σχέση με το 2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: