Κόσοβο: Αλλαγή σκυτάλης, αλλαγή γενιάς: Μεγάλος νικητής των εκλογών το αριστερό LVV

File photo: EPA,GEORGI LICOVSKI




Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) του ‘Αλμπιν Κούρτι αναδείχθηκε νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο. Με καταμετρημένο το 95,8% των ψήφων, το LVV λαμβάνει ποσοστό 25,79%. Στη

δεύτερη θέση, με διαφορά μόλις 0,74%, αναδεικνύεται η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK), που έλαβε το 25,05% των ψήφων.

Η σειρά αυτή μπορεί εύκολα να ανατραπεί με δεδομένο ότι δεν έχει καταμετρηθεί η ψήφος της διασποράς.

Τα κόμματα που μέχρι σήμερα κυβερνούσαν στο Κόσοβο, στη νέα βουλή θα βρεθούν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

  • Το Δημοκρατικό Κόμμα (DSK) του Κάντρι Βέσελι, του οποίου στην ουσία ηγείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι, έλαβε ποσοστό 21,15%. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο συνασπισμός της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου» και των Σοσιαλδημοκρατών (AAK/PSD) του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι λαμβάνοντας το 11.63% των ψήφων.

Ο ηγέτης του LVV ‘Αλμπιν Κούρτι, μιλώντας εχθές βράδυ σε οπαδούς του κόμματος του σε κεντρική πλατεία της Πρίστινας, απέδωσε στη νίκη του κινήματος του ιστορική σημασία ανάλογη με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Το νέο κύμα θα ενισχύσει τη Δημοκρατία μας και θα προσφέρει ανάπτυξη και ισότητα. Σήμερα ψηφίσατε για να σωθεί η χώρα μας από την υποδούλωση, και δεν επιτρέψατε να έχει τραγικό τέλος αυτό το δράμα της υποτέλειας. Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο με λευκές σελίδες και ζεστή καρδιά. Η κυβέρνηση μας δεν θα έχει γκουβερνάντες. Θα πολεμήσουμε την διαφθορά, οι κλέφτες θα ανακαλυφθούν οπουδήποτε και αν βρίσκονται, θα κριθούν και θα καταδικαστούν» δήλωσε ο Κούρτι ανακοινώνοντας την νίκη του κινήματος του.

Η ηγεσία του LDK, το οποίο αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, τηρεί ακόμη στάση αναμονής, αναμένοντας τις ψήφους από το εξωτερικό. Η πανεπιστημιακός Βιόσα Οσμάνι, που προβλήθηκε από το κόμμα αυτό ως υποψήφια για την θέση του πρωθυπουργού, συνέστησε αυτοσυγκράτηση στην ανακήρυξη του νικητή, με δεδομένο ότι η διάφορα μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι μόνο 5.000 ψήφοι. Η συνεργασία των δύο πρώτων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θεωρείται πολύ πιθανή εκδοχή. Κατά την προεκλογική περίοδο οι ηγεσίες των κομμάτων αυτών απέκλεισαν κάθε συνεργασία με τα κόμματα που κυβερνούσαν μέχρι σήμερα.

Ο μεγάλος χαμένος των χθεσινών εκλογών είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι. Ο συνασπισμός του οποίου ηγήθηκε ήρθε τέταρτος. Η σκληρή στάση που τήρησε στον διάλογο με το Βελιγράδι και η επιβολή δασμών για τα εμπορεύματα από την Σερβία, δεν ερμηνεύτηκαν από τους πολίτες ως στάση πατριωτισμού – όπως τα παρουσίαζε ο ίδιος – αλλά ως τροχοπέδη για την εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στο Κόσοβο, κατά γενική εκτίμηση, σηματοδοτεί την αλλαγή γενιάς στην πολιτική σκηνή. Οι πρώην μαχητές του UCK, που βρίσκονται αγκυλωμένοι στο παρελθόν, οδηγούνται στο περιθώριο και έρχεται μία νέα γενιά που μιλάει για το αύριο και υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον.

Στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου οι εξελίξεις ήταν οι αναμενόμενες. Η «Σερβική Λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, πέτυχε συντριπτική νίκη λαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του 98% των Σέρβων ψηφοφόρων. Το κόμμα αυτό καταλαμβάνει και τις δέκα έδρες που κατοχυρώνει το Σύνταγμα στην σερβική εθνική κοινότητα.

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές εκ των οποίων οι 10 ανήκουν στην σερβική κοινότητα και άλλες 10 σε εκπροσώπους άλλων εθνικών μειονοτήτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – του Ν. Πέλπα

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» είναι ο νικητής των εκλογών στο Κόσοβο σύμφωνα με έξιτ πολ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: