Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) μιλάει με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • Λαμβάνοντας το λόγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών, ενώ υπογράμμισε ότι χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων.

“Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται για μια από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Με τον κ. Στόλτενμπεργκ συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα προκειμένου να διατηρήσει τις αρχές του, την αποτελεσματικότητά του και το κύρος του. Αλλά και να εξακολουθεί να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα”, κατέληξε.

Αυτοσυγκράτηση στη Συρία ζήτησε ο Στόλτενμπεργκ

  • Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συνέστησε αυτοσυγκράτηση στην Τουρκία για την επίθεση στην Συρία και ζήτησε  να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος. Σημείωσε δε ότι το μείζον είναι πως θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του.

“Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας”. είπε ο γ.γ του ΝΑΤΟ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και πρόσθεσε ότι ειδικό ρόλο διαδραματίζουν οι ελληνικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα εισφέρει 2% του ΑΕΠ της.

  • Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε επίσης  ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν πώς θα προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο. Επίσης πως το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις του στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

“Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα”, είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ για την παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και την πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ στην πρακτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Για την Κύπρο τόνισε ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί λύση αλλά τόνισε πως ακόμη και με ανεπίλυτη τη διαφορά προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση από κοινού του μεταναστευτικού.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Αναμένουμε επιπλέον πλεόνασμα, θα δοθεί τον Δεκέμβριο στους ασθενέστερους

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal