File Photo: Ο κεντρικός τραπεζίτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Ουισάλ κατά τη διάκρεια συνέντευξης Τύπου, Άγκυρα, Τουρκία. EPA, STR




Μεγάλο μέρος του περιθωρίου που είχε στη διάθεσή της για την χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής έχει χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, ο διοικητής Μουράτ Ουισάλ, καθώς η τράπεζα έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 1.000 μονάδες βάσης τους τέσσερις τελευταίους μήνες.

  • Ο Ουισάλ δήλωσε επίσης ότι η τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά την ενδιάμεση πρόβλεψη του πληθωρισμού για τα τέλη του 2019 στο 12% στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, από το 13,9% στην προηγούμενη έκθεση. Αναλυτές ανέμεναν να μειωθεί στο 12% ή και χαμηλότερα.

Η περυσινή κρίση του νομίσματος της χώρας οδήγησε την τουρκική οικονομία σε ύφεση και τον πληθωρισμό σε άλμα σε επίπεδα άνω του 25%, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί μια πιο επιθετική πολιτική νομισματικής σύσφιξης. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε έως το 9,26%.

  • «Θέλω να τονίσω ότι… στο σημείο που έχουμε φθάσει, έχουμε χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό κομμάτι του περιθωρίου προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης», δήλωσε ο Ουισάλ σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης της τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζεται η μέτρια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά η ζήτηση για επενδύσεις παραμένει αδύναμη και οι ασθενείς προοπτικές για την ζήτηση διεθνώς μετριάζουν τη ζήτηση από το εξωτερικό.

Η τράπεζα μείωσε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο στο 14%, επωφελούμενη από τον βραδύτερο πληθωρισμό και την πιο σταθερή λίρα. Το επιτόκιο repos βρισκόταν στο 24% πριν τη μείωση στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Έτοιμες οι κυρώσεις για την Τουρκία, λέει ο Μνούτσιν: Ικανοποιημένος, όμως, με την εκεχειρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: