Κατακεραυνώνει τον Τραμπ ο πιο στενός του σύμμαχος: Μην προδώσεις τους Κούρδους

Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε σήμερα έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να «αναθεωρήσει την απόφασή του» για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία. Φωτογραφία: EPA / MICHAEL REYNOLDS
Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε σήμερα έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να «αναθεωρήσει την απόφασή του» για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή θα προκαλέσει χάος.

Ο κ. Γκράχαμ θεωρεί ότι με την απόφασή του ο κ. Τραμπ προδίδε τους Κούρδους, που αποτελούν τους πιο γνήσιους συμμάχους της Αμερικής στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.

«Δεν είναι ποτέ προς το εθνικό συμφέρον μας να εγκαταλείπουμε έναν σύμμαχο που μας βοήθησε να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Γκράχαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News Channel.

«Αυτή η παρορμητική απόφαση του προέδρου θα διαλύσει όλα όσα έχουμε κερδίσει, θα βυθίσει την περιοχή σε μεγαλύτερο χάος».

«Εάν αυτό το σχέδιο», με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, «εφαρμοστεί, θα καταθέσω ψήφισμα στη Γερουσία με το οποίο θα ζητώ να ανακαλέσουμε αυτήν την απόφαση. Αναμένω ότι θα τύχει της ευρείας στήριξης και των δύο κομμάτων» έγραψε νωρίτερα ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, σε ένα tweet.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ «εγγυάται την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους» και «η εγκατάλειψη των Κούρδων θα είναι μια κηλίδα στην τιμή της Αμερικής» προειδοποίησε ο ίδιος.

Θα κάνω ό,τι μπορώ για κυρώσεις στην Τουρκία αν μπουν στη Συρία

O Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ επανερχόμενος λίγο αργότερα, απείλησε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του Κογκρέσου για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρησή της και εισβάλει στη βόρεια Συρία.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιβάλω κυρώσεις στον στρατό της Τουρκίας και την οικονομία τους, εάν πατήσουν το πόδι τους στη Συρία», είπε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, όπου προειδοποίησε πως οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα έχουν «μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή» με την απόφαση αυτή.

Ο Γκρέιαμ, από τους στενότερους συμμάχους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απέρριψε την άποψη ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί.

«Μου αρέσει ο πρόεδρος Τραμπ, έχω προσπαθήσει να τον βοηθήσω. Για εμένα, όλο αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό. Το να λέμε στους Αμερικανούς πολίτες ότι το “ISIS καταστράφηκε στη Συρία” δεν είναι αλήθεια» υπογράμμισε, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε ότι θα ήθελε να αφήσει τους πρωταγωνιστές της συριακής σύρραξης να «διευθετήσουν οι ίδιοι την κατάσταση».

….

Έναν από τους στενότερους συμμάχους του βρίσκει “απέναντί” του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπστο ζήτημα του χειρισμού των προθέσεων της Τουρκίας να εισβάλει στη βόρεια Συρία με αφορμή τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα των δύο χωρών και απώτερο σκοπό -σύμφωνα με πληροφορίες- την επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις YPG, συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο λόγος για τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος με διαδοχικά μηνύματά του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter κατακεραυνώνει τον πρόεδρο Τραμπ για την ενδεχόμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, καθιστώντας τον υπεύθυνο για τον στιγματισμό των ΗΠΑ ως δύναμη που εγκαταλείπει τους συμμάχους της.

  • “Δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση του Προέδρου Τραμπ στη βόρεια Συρία […]. Εάν οι αναφορές τύπου είναι ακριβείς, αυτό είναι μια καταστροφή στην κατασκευή”, αναφέρει συγκεκριμένα, ο Γκράχαμ. Και απαριθμεί τα αρνητικά της κίνησης αυτής:

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή ισοδυναμεί με:

  • “επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους, εξαναγκαμό των Κούρδων να ευθυγραμμιστούν με το καθεστώς Άσαντ και το Ιράν, καταστροφή των σχέσεων της Τουρκίαε με το Κογκρέσο” και στιγματισμό των ΗΠΑ για την εγκατάλειψη των Κούρδων”.

Και καταλήγοντας προειδοποιεί:

“Εάν αυτό το σχέδιο προχωρήσει, θα εισαχθεί το ψήφισμα της Γερουσίας που αντιτίθεται και ζητά την αντιστροφή αυτής της απόφασης. Αναμείνετε ότι θα λάβει ισχυρή στήριξη από τα δύο κόμματα”

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal