Καταγγελία Κούβας: Οι ΗΠΑ “έριξαν πόρτα” στον υπουργό Υγείας, δεν του χορήγησαν βίζα

File Photo: Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμ (Α) και ο Γουίλιαμ Μπαρ (Δ). EPA, SHAWN THEW




Η κυβέρνηση της Κούβας κατήγγειλε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε να χορηγήσει στον υπουργείο Υγείας της χώρας βίζα για να μπορέσει να συμμετάσχει σε μια σύνοδο του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (Pan-American Health Organization, PAHO) και ότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα τις υποχρεώσεις της ως χώρα που φιλοξενεί στο έδαφός της τον συγκεκριμένο διεθνή οργανισμό.

Η πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσινγκτον ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλους όσοι είχαν προσκληθεί σε μια εκδήλωση με τον υπουργό Υγείας Χοσέ Άνχελ Πορτάλ Μιράντα στο περιθώριο της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα για την ακύρωσή της, εξηγώντας ότι ο λόγος είναι δεν χορηγήθηκαν βίζες από τις αμερικανικές αρχές ούτε στον ίδιο ούτε στα υπόλοιπα μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας.

Ο PAHO είναι παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ για άλλη μια φορά αυθαίρετα και αναίτια παραβιάζει τις υποχρεώσεις της ως χώρα όπου φιλοξενείται ένας διεθνής οργανισμός», αναφέρει το μήνυμα της πρεσβείας, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ουάσινγκτον διέταξε την απέλαση από την επικράτεια των ΗΠΑ δύο στελεχών της αντιπροσωπείας της Κούβας στα Ηνωμένα Έθνη, προσάπτοντάς τους ότι αποπειράθηκαν να «διεξαγάγουν επιχείρηση άσκησης επιρροής» που υποστήριξε πως θα έβλαπτε την «εθνική ασφάλεια» της χώρας.

Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε κουβανούς αξιωματούχους που χαρακτηρίζει υπεύθυνους για τις πρακτικές «εκμετάλλευσης» των εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες της νήσου, αναφερόμενη στα προγράμματα της Αβάνας στο πλαίσιο των οποίων στέλνονται γιατροί και νοσηλευτές στο εξωτερικό.

«Η άντληση κέρδους από τη δουλειά των κουβανών γιατρών είναι πρακτική που ασκούν επί δεκαετίες οι Κάστρο και συνεχίζεται σήμερα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται ότι η Κούβα στέλνει μέλη του υγειονομικού προσωπικού της σε αποστολές σε όλο τον κόσμο παρά τη θέλησή τους, μερικές φορές τους κρατά τα διαβατήριά τους και τους δίνει ανεπαρκείς μισθούς.

Η Κούβα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για ψέματα που έχουν σκοπό να σπιλωθεί το εθνικό σύστημα υγείας της νήσου, που εισφέρει μεγάλα έσοδα στη χώρα. Περίπου 50.000 στελέχη του κουβανικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εργάζονται σε περίπου 60 χώρες.

Αντιστρέφοντας την πολιτική επαναπροσέγγισης που είχε αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του, ο Τραμπ κατέστησε ακόμη πιο αυστηρό το αμερικανικό εμπάργκο και επέβαλε περαιτέρω κυρώσεις, στοχοθετώντας ιδίως τις ξένες επενδύσεις στην Κούβα, τον τομέα του τουρισμού, τις παραδόσεις καυσίμων και τα εμβάσματα των μεταναστών.

Η κυβέρνηση Τραμπ λέει πως με αυτά τα μέτρα ασκεί πίεση στην κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ωστόσο ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη των αντικομμουνιστών εξορίστων στην Πολιτεία της Φλόριντας, στρατηγικής σημασίας ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020.

Αρκετοί σημειώνουν ότι τα μέτρα των ΗΠΑ πλήττουν σκληρά τους απλούς Κουβανούς, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, ενώ ο ιδιωτικός τομέα πλήττεται από τη μείωση του τουρισμού. Αρκετοί μιλούν περί νέας «ειδικής περιόδου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Πρόταση Μακρόν για τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Ρουχανί: Την απέρριψε ο Ιρανός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: