Κακομεταχειριστήκαμε τους Κούρδους, ομολογούν οι Γερμανοί: Η θλιβερή απουσία της Ευρώπης

Κούρδοι διαδηλώνουν εναντιον της τουρκικής εισβολής στη Συρία, στη Στοκχόλμη της σουηδίας. EPA, Fredrik Sandberg SWEDEN OUT




Άρθρο του Nico Schäffauer στην εφημερίδα WELΤ με τίτλο «Κακομεταχειριστήκαμε τους Κούρδους» και υπότιτλο Η εκπομπή της Maybrit Illner ασχολείται με τον ρόλο της Ευρώπης στη διαμάχη της Συρίας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Gabriel θεωρεί ότι υπάρχει συνενοχή της Γερμανίας. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Weber εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν εκμεταλλεύεται την οικονομική της δύναμη».

Στην γνωστή εκπομπή λόγου της Maybrit Illner στο ZDF συμμετείχαν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Manfred Weber, η πολεμική ανταποκρίτρια Düzen Tekkal, ο εμπειρογνώμονας σε θέματα Μέσης Ανατολής Guido Steinberg, η Mesale Tolu, Γερμανίδα δημοσιογράφος κουρδικής καταγωγής και ο Erkan Arikan, Αρχισυντάκτης στο Τουρκικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle.

Ο Weber έδωσε μια σαφή απάντηση για τον ρόλο της ΕΕ στη διαμάχη στη βόρεια Συρία: «Η Ευρώπη είναι ανίκανη αυτές τις ημέρες να δράσει». Το Brexit είναι πιο σημαντικό για την Ευρώπη από την επίθεση του Erdogan κατά της Συρίας, κάτι που ο ίδιος αδυνατεί να κατανοήσει.

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα Μέσης Ανατολής Guido Steinberg δεν μπορεί να καταλάβει από την πλευρά του γιατί η ΕΕ ενεργεί τώρα σαν η επίθεση της Συρίας να συνέβη αιφνιδιαστικά: «Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοινώνει αυτήν την επιχείρηση εδώ και επτά χρόνια». Επομένως, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη.

Αλλά και ο Sigmar Gabriel δεν καταλαβαίνει γιατί η Γερμανία εμφανίζεται τώρα έκπληκτη για την επίθεση στη Συρίας: «Έχουμε κακομεταχειριστεί τους Κούρδους». Η Γερμανία είναι συνένοχη, ακριβώς επειδή η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν παρενέβη. Η Γερμανία δεν θέλησε «βρωμίσει τα χέρια της» και, ως εκ τούτου, άφησε τις ΗΠΑ και τους Κούρδους να το κάνουν. Ήταν ο Erdogan, σύμφωνα με τον Gabriel, ο οποίος επεχείρησε το 2015 να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων Abdullah Öcalan.

Σύμφωνα με τον Gabriel, ένας από τους λόγους ήταν ότι η ΕΕ δεν το υποστήριξε. «Ήμασταν πολύ ευτυχείς που δεν έπρεπε να εμπλακούμε και ελπίζαμε ότι άλλοι θα κάνουν τα βρώμικα πράγματα».Σύμφωνα με τον Erkan Arikan, το 60% των Τούρκων στηρίζει την επίθεση του Erdogan. Η επιδοκιμασία αυξάνεται, καθώς κατάφερε, να κερδίσει την υποστήριξη όλων των τουρκικών κομμάτων, εκτός του HDP.

Ο Arikan επεσήμανε τον κίνδυνο να ενταθεί η σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και κουρδικών κοινοτήτων στη Γερμανία. Παράλληλα, εξέφρασε την «έντονη λύπη του» για το γεγονός ότι στα τζαμιά στη Γερμανία προσευχήθηκαν για τους Τούρκους στρατιώτες.Η Mesale Tolu συμφώνησε με την άποψη αυτή και υποστήριξε ότι οι νεαροί Τούρκοι στη Γερμανία αφέθηκαν να παρασυρθούν από την προπαγάνδα του Erdogan, η οποία ενέτεινε τη σύγκρουση.

Επέκρινε επίσης τον στρατιωτικό χαιρετισμό των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Τουρκίας σε προκριματικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον τουρκικό στρατό. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα «όταν άνθρωποι τουρκικής ή κουρδικής καταγωγής που μεγάλωσαν στην Γερμανία ξαφνικά ταυτίζονται με πράγματα που δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αξίες».

Η Illner ζήτησε από τον Manfred Weber να απαντήσει πόσο ευάλωτη είναι η ΕΕ σε εκβιασμούς εκ μέρους του Erdogan. Η απάντησή του ήταν: «Λυπάμαι πολύ που εμείς οι Ευρωπαίοι αφήσαμε να μας επιβάλλουν άλλοι τον ρυθμό». Από την άλλη πλευρά, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αξιοποιεί πλήρως την οικονομική της δύναμη. Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να ενεργήσει μόνο με ομόφωνη απόφαση.

Ο Sigmar Gabriel έθεσε στο σημείο αυτό την ερώτηση στον Weber εάν η ΕΕ πρέπει να αποδεχθεί ότι ο Erdogan θα ανοίξει τα σύνορα και θα στείλει 3,8 εκ. πρόσφυγες με κατεύθυνση προς την Ευρώπη. Ο Weber απάντησε ότι εάν ο Erdogan ανοίξει τα σύνορα, «τότε η ΕΕ δεν θα εμποδίσει κανέναν να διασχίσει τα σύνορα».

Ο Weber χαρακτήρισε την άποψη του Gabriel ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της ως παραίτηση έναντι του στον Erdogan. Κάποιος πρέπει να πει στους Γερμανούς την αλήθεια και να τους εφιστά την προσοχή ως προς τους κινδύνους, υποστήριξε ο Gabriel, οτιδήποτε άλλο θα ήταν «εθνική αποβλάκωση».

Ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε τα πάντα στον Ταγίπ Ερντογάν και ως αντάλλαγμα πήρε ένα μπακλαβά!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: