Ιρακ: Συγκροτείται σιϊτική πλειοψηφία για ανατροπή κυβέρνησης, συνέχεια διαδηλώσεων

Οι συνεχιζόμενες βίαιες κινητοποιήσεις αυξάνουν την πίεση στον πρωθυπουργό του Ιράκ. EPA, MURTAJA LATEEF




Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Ιράκ χθες Τρίτη το βράδυ και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ταχρίρ, που έχει γίνει επίκεντρο των μαζικών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που συγκλονίζει από τις αρχές Οκτωβρίου τη χώρα.

Οι διαδηλώσεις αυξάνουν την πίεση στον πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ Μάχντι αφού ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ ζήτησε από τον επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου συνασπισμού στο κοινοβούλιο να στηρίξει το αίτημά του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Αφού συμμετείχε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Νατζάφ, ο Σαντρ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζήτησε από τον Χάντι αλ Αμίρι, επικεφαλής ενός συνασπισμού σιιτικών πολιτοφυλακών που στηρίζονται από το Ιράν, να τον βοηθήσει να εκδιώξει την κυβέρνηση.

Ο Αμίρι από την πλευρά του συμφώνησε:

  • «Θα συνεργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του ιρακινού λαού και να σώσουμε το έθνος», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Πριν την ανακοίνωση αυτή, ο Μάχντι είχε απευθυνθεί στον Σαντρ λέγοντάς του ότι θα ήταν πιο εύκολο να συμφωνήσει με τον Αμίρι να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση από το να του ζητούν να παραιτηθεί.

«Τότε ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να παραιτηθεί και η νέα κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα σε διάστημα ημερών, αν όχι ωρών», ανέφερε ο Μάχντι.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές πέρυσι χρειάστηκαν τέσσερις μήνες μέχρις ότου οι βουλευτές επιλέξουν τον πρωθυπουργό της χώρας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/Ε.Μ.

Ιράκ: Πυροβολούν “στο ψαχνό” τους διαδηλωτές, 14 νεκροί και 865 τραυματίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: