Η υπόθεση Μπάιντεν στοιχειώνει τον Τραμπ: Αξιωματούχοι είχαν εκφράσει νωρίς ανησυχίες

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Νιου Χαμσάϊαρ. EPA, CJ GUNTHER
Τουλάχιστον τέσσερις αξιωματούχοι αρμόδιοι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της πίεσης που άσκησε ο Λευκός Οίκος στην προεδρία της Ουκρανίας προκειμένου να εξασφαλίσει πληροφορίες οι οποίες θα εξέθεταν τον Τζο Μπάιντεν, ήδη πριν από την αμφιλεγόμενη τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε χθες Πέμπτη η εφημερίδα The Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είχαν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους ήδη από τον Μάιο, όταν ανακλήθηκε ξαφνικά στην Ουάσινγκτον η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στο Κίεβο, η Μαρί Γιοβάνοβιτς.

Άλλες ανησυχητικές ενδείξεις, ειδικά όσα λέγονταν σε συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, ώθησαν τους αξιωματούχους αυτούς να επικοινωνήσουν με τον νομικό σύμβουλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Άιζενμπεργκ, κατά το δημοσίευμα.

Οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες τους εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την 25η Ιουλίου και την τηλεφωνική συνδιάλεξη του προέδρου Τραμπ με τον ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της έρευνας που διενεργείται ενόψει της ενδεχόμενης καθαίρεσης του δισεκατομμυριούχου Ρεπουμπλικάνου.

«Αυτή η συνομιλία προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε όσους την άκουσαν απευθείας — ήταν σαν να ήχησε συναγερμός», εξομολογήθηκε στην Ουάσινγκτον Πόουστ μία από τις πηγές της, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Άνθρωποι ρώταγαν τι έπρεπε να κάνουν» [1].

Ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, που έχει στο μεταξύ απομακρυνθεί από τον θώκο, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εξέφρασαν ανησυχία αφού ενημερώθηκε από την ομάδα του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πάντως το περιεχόμενο της συνδιάλεξης των προέδρων Τραμπ και Ζελένσκι δεν δημοσιοποιήθηκε παρά πολλές εβδομάδες αργότερα, έπειτα από την καταγγελία ενός μυστηριώδους μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, στελέχους κάποιας εκ των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η Πόουστ αναφέρει πως δεν είναι σαφές εάν ο καταμηνυτής ατασθαλιών αυτός ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες από κάποιον ή από κάποιους από τους αξιωματούχους οι οποίοι είχαν εκφράσει ανησυχίες.

1 Miller, Greg και Jaffe, Greg, «At least four national security officials raised alarms about Ukraine policy before and after Trump call with Ukrainian president», The Washington Post, 10η Οκτωβρίου 2019

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Δύο συνεργάτες του δικηγόρου του Τραμπ συνελήφθησαν για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal