Η Βουλή “εκτέλεσε” την Τουρκία: Αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία, απαιτεί σκληρές κυρώσεις

Σε μία κίνηση που αναμένεται να επηρεάσει τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, η αμερικανική βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το απόγευμα της Τρίτης δύο νομοσχέδια, για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και για κυρώσεις στην Τουρκία. Φωτογραφία via C-SPAN




Απανωτά “χαστούκια” έδωσαν στην Τουρκία και τον πρόεδρό της Ταγίπ Ερντογάν, τα μέλη της αμερικανικής Βουλής, που προχώρησαν σε υπερψήφιση με συντριπτική πελιοψηφία της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας και της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την εισβολή της στη Βόρεια Συρία και την εθνοκάθαρση των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής.

Ανάλογα δικομματικά νομοσχέδια προωθούνται και στην αμερικανική Γερουσία.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, ο οποίος εισηγήθηκε μαζί με τον δημοκρατικό  γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ το πανομοιότυπο ψήφισμα 150, με δήλωσή του κάλεσε τους συναδέλφους του στη Γερουσία να εξετάσουν αμέσως και να υποστηρίξουν το ψήφισμα.

Βίαια αντέδρασε αμέσως η τουρκική κυβέρνηση, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν, με το γνωστό ταμπεραμέντο του, θα καταπιεί την προσβολή, ή θα ακυρώσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στα μέσα Νοεμβρίου; Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Συγκεκριμένα:

Με συντριπτική πλειοψηφία η ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής επικύρωσε διακομματικό ψήφισμα που ζητά την επιβολή ευρέων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ως αντίποινα για την στρατιωτική επέμβαση της στη βορειοανατολική Συρία.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα εγκρίθηκε από 403 βουλευτές, 225 Δημοκρατικούς και 176 Ρεπουμπλικάνους, ενώ καταψηφίστηκε από μόλις 16 βουλευτές.

Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Το νομοσχέδιο H.R. 4695 προβλέπει:

• Την επιβολή κυρώσεων σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ.

• Την απαγόρευση της μεταφοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία.

• Την υποβολή σχεδίου από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών για την πρόληψη της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους.

• Την επιβολή κυρώσεων κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκόλυναν μέσω συναλλαγών τη χρηματοδότηση της εισβολής στη Συρία.

• Την απαίτηση από την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που προβλέπονται από τον νόμο CAATSA για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί στη Τουρκία καμία από τις προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου CAATSA για την απόκτηση του συστήματος S-400, καθώς ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα του για την εξάμηνη αναστολή των κυρώσεων. Η ισχύς της λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, πάντως η αμερικανική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Τραμπ να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή τις κυρώσεις στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων προχωρούν με τη ψήφιση του σχεδίου νόμου, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Στη Γερουσία το ψήφισμα για τις κυρώσεις έχουν εισηγηθεί οι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Κρις Βαν Χόλεν. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλής, ο ρεπουμπλικανός Γκράχαμ είπε πως αναμένει «η Γερουσία να αναλάβει στα χέρια της την υπόθεση και να δώσει στην Τουρκία να καταλάβει πως οι ΗΠΑ δεν θα μένουν στο περιθώριο, καθώς οι Τούρκοι θα δημιουργούν προβλήματα σ’ εμάς και τους συμμάχους μας».

  • Η αμερικανική Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς 405 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος H.Res.296, το οποίο αναγνωρίζει επισήμως την Γενοκτονία και ενθαρρύνει τη λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Από τους παρόντες βουλευτές μόνο 11 ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τρεις ψήφισαν παρών.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Γερουσία, όπου έχει κατατεθεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα (S. Res. 150). Τη στήριξη του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε εκφράσει ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ λίγο πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. «Καλώ τους συναδέλφους μου στη Γερουσία να εξετάσουν αμέσως και να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα που παρουσίασα με τον Γερουσιαστή Μενεντέζ για να αναγνωρίσουμε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία και να απορρίψουμε όλες τις μορφές άρνησης», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Εκτός από την αρμενική διασπορά, για το συγκεκριμένο ψήφισμα είχαν ενεργοποιηθεί και οι ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις. Αντιθέτως, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, οι τουρκοαμερικανικές οργανώσεις και οι εταιρείες λόμπι, που εργάζονται για την Άγκυρα, είχαν προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να μπλοκάρουν το ψήφισμα πριν κατατεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Βαν Χόλλεν: Δεν θα καθίσουμε να κοιτάμε τους Τούρκους να σφαγιάζουν τους Κούρδους φίλους μας

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, είχε δηλώσει ότι «μεταξύ 1915 και 1923 δολοφονήθηκαν 1.5 εκατομμύρια Αρμένιοι. Αυτή ήταν μια γενοκτονία-και είναι σημαντικό να ονομάσουμε αυτό το έγκλημα με το όνομα του».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο οποίος μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Γκας Μπιλιράκη εισήγαγε το δικομματικό ψήφισμα, είχε τονίσει ότι «αυτή είναι μια στιγμή που έχει προετοιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι ευγνώμων για την ακούραστη υπεράσπιση πολλών που επέμειναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει ποτέ να είναι μέρος της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, η οποία είχε δηλώσει ότι «η βαρβαρότητα που διαπράχθηκε εναντίον του λαού της Αρμενίας ήταν γενοκτονία. Πρέπει να την αναγνωρίσουμε».

Το νομοσχέδιο ξεκινά με την ιστορική υπενθύμιση της αναγνώρισης και καταδίκης από τις ΗΠΑ, της δολοφονίας 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 έως το 1923 και της παροχής βοήθειας στους επιζήσαντες της εκστρατείας γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Χαλδαίων , Συρίων, Αραμαίων, Μαρωνιτών και άλλων Χριστιανών, παραθέτοντας μάλιστα την εκστρατεία του τότε πρέσβη στην Τουρκία, Χένρι Μόργκενθο κατά της εξόντωσης της Αρμενίων.

Και υπενθυμίζοντας το νόμο 115-441, ο οποίος ορίζει ότι «η πρόληψη των βιαιοπραγιών αποτελεί εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών», επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να ακολουθήσουν μια ευρεία στρατηγική που να ταυτοποιεί, να προλαμβάνει και να ανταποκρίνεται στον κίνδυνο βιαιοπραγιών, μέσω της ενίσχυσης « των διπλωματικών απαντήσεων και την αποτελεσματική χρήση της εξωτερικής βοήθειας για τη στήριξη των κατάλληλων μεταβατικών μέτρων δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της λογοδοσίας για εγκληματικές πράξεις στο παρελθόν».

Στη βάση αυτών, αποφασίζει,

  • Πρώτον, να τιμάται η μνήμη της Αρμενικής Γενοκτονίας, μέσω επίσημης αναγνώρισης και υπόμνησης.
  • Δεύτερον, να απορρίπτονται  προσπάθειες στρατολόγησης, συμμετοχής ή διασύνδεσης καθ’ οιονδήποτε τρόπο της αμερικανικής κυβέρνησης με άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων ή οποιασδήποτε άλλης γενοκτονία, και
  • Τρίτον, να ενθαρρύνεται η επιμόρφωση των πολιτών και δημόσια η κατανόηση από αυτούς των γεγονότων της γενοκτονίας των Αρμενίων, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη σημασία της Γενοκτονίας των Αρμενίων για τα σύγχρονα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΚΥΠΕ
Ουάσινγκτον , United States

Ακολουθεί η Γερουσία: Ο Γκράχαμ ζήτησε ψηφοφορία για να τιμωρηθούν Τουρκία και Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: